2018. július 18., szerda

Könyvajánló (újratöltve) 43.

Bevallom őszintén, hogy szeretek önéletrajzi regényeket olvasni, ez a ma ajánlott kötet pedig egészen különleges. Nem csak azért mert az európai ember számára általában ismeretlen Afrikában játszódik, hanem mert gyermeki lélekkel beszél a tündérekről és egyéb csodákról is - a világ szörnyűségei mellett.
Természetesen ezt is a Nógrádi Könyvtár polcain érdemes keresni.


Stefanie Zweig
Hontalanul Afrikában 
Önéletrajzi regény
Canissa Kiadó 2003

Kenyában játszódik a felső-sziléziai zsidó családról szóló önéletrajzi regény. Walter Redlich csak 1938-ban menekül el Leobschützből Kelet-Afrikába, és az utolsó pillanatban még maga után tudja hozni feleségét, Jettelt és ötéves kislányát, Reginát.
Walter elhatározza, hogy új életet kezd az országban, amely megóvta őt és családja kis részét a legrosszabbtól. Ami nem sikerül neki, aki szenved a Németország iránti szeretetétől, azt megvalósítja lánya, Regina. Ő nagyon hamar megadja magát Afrika varázsának, a lenyűgöző természetnek, az embereknek rítusaikkal és hagyományaikkal, akik a barátaivá válnak, és az állatoknak, akik egyedüli játszótársai lesznek. A magányos farmon Owuor, a háziszolga a család barátja és támasza lesz. Waltert behívják a hadsereghez, Regina pedig az internátusba jár, vágyakozva várva a szünidőt, amelyet a szüleivel tölt az egykori előkelő szálloda, a Hove Court egyik kis szobájában. A szálló az európai emigránsok menedékévé válik, olyan különböző egzisztenciák sajátos kozmoszává, akik feudális emlékeiket szegezik szembe a vigasztalan jelennel. 1946-ban valóra válik Regina hőn áhított vágya, megszületik öccse, Max. Akkor azonban Walter végleg haza akar térni Németországba

A kötetből film is készült, az ismertetője fotókkal ITT található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése