2018. július 26., csütörtök

Könyvajánló (újratöltve) 44.

A Duna televízió adja mostanában a Réztábla a kapu alatt című "olasz minisorozatot", és erről persze egyből eszembe jutott a könyv is, amely emlékeim szerint megtalálható a Nógrádi Könyvtár polcain is.
Akik szeretik a húszas évek Angliájában játszódó történeteket és ezt még nem olvasták, bátran fogjanak hozzá!

A. J. Cronin
Réztábla a kapu alatt

Archibald Joseph Cronin, a két világháború közötti időszak egyik legismertebb angol írója Magyarországon kiadott legnépszerűbb könyve a Réztábla a kapu alatt.
Most újra olvashatja az a minden időben jelenlevő olvasóközönség, aki szereti az érzelmes, fordulatos cselekményű regényeket. Ki-ki tetszése szerint azonosulhat Dr. Andrew Mansonnal, vagy feleségével, az angyali Christine-nel, átélheti a könnyed bűntudatot és a felemelő érzéseket egyaránt.
A huszas évek Angliájának orvostársadalmára támadt rá szenvedélyesen az író, aki maga is orvosként kezdte pályáját. Leleplező információkat tudunk meg a korabeli orvosok közéletéről és magánéletéről, az orvosi pálya elüzletiesedéséről, az orvosok egy részének hivatástudat-nélküliségéről, a páciensek hiszékenységét kihasználó sarlatánságáról.
Mindezt e lebilincselően érdekes és érzelmes regényből tudhatjuk meg, egy fiatal, lelkes és tehetséges orvos életének történetéből, aki a küzdelmes pályakezdés után a walesi bányavidékről felkerül Londonba. Itt elindul a lelkiismeretlen pénzkeresés útján, hogy később kiábrándulva megtalálja igazi énjét és az orvosi önfeláldozás hivatásszerű vállalását. Christine, a felesége segíti ebben. A rossz úton végül egy tragédia állítja meg. De idejében-e? Erre kapunk választ a könyvből, amely nem véletlenül lett mindent elsöprő világsiker

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése