2017. február 28., kedd

Mi is az a Ringató?

Bizonyára nem csak a kisgyermekes szülők vették már észre a blogon a finom tavaszi színekben pompázó RINGATÓ plakátot. Megkértem Botos Tímeát, a foglalkozások vezetőjét, mutassa be nekünk ezt a programot:


Szóval mi is az a Ringató?
Kisgyermekes családoknak szóló zenei nevelési program, amit Gállné Gróh Ilona álmodott meg, több mint húsz évvel ezelőtt. Losoncon is, mint az ország több pontján, a Cseperedő program keretén belül valósul meg, amelynek vezetője Berky Angelika. A foglalkozásokon az egész család számára szeretnénk élményt nyújtani. Énekelni, játszani tanítani, örülni a szépnek, emellett közösséget építeni. A foglalkozások utáni kötetlen beszélgetéssel, tanácsadással, baráti kapcsolatok építésével teljesedik ki minden alkalom.


Miért jó Ringatóra járni?
Szép, értékes dalanyaggal, élő énekszóval, hangszerjátékkal vesszük körül a babákat. Az értékes zene a teljes személyiséget formálja: fejleszti a gyermekek zenei- és értelmi képességét, hat az érzelmi intelligenciára, a beszéd-és mozgásfejlődésre is. A népdalok, komponált dalok, mondókák, ölbéli játékok ablakot nyitnak a világra. Miközben énekelünk és játszunk, a legkisebb gyerekek ízlelgetik a magyar nyelv és a zenei anyanyelv szépségeit. Erős érzelmi kötődés alakul ki a játszó felnőtt és a kisgyermek között. E helyzetekből, az együtt töltött ,,minőségi időből” a csak ,,rád figyelek” pillanatokból a kisgyermek életre szóló lelki gazdagságot és biztonságot raktároz el.


A Ringató a gyakorlatban
A foglalkozásokra a 0-3 éves gyermekeket és szüleiket, nagyszüleiket várjuk. A 30 perces foglalkozások légköre oldott, felépítése előre tervezett, de rugalmasan alkalmazkodik az adott helyzethez. A foglalkozások zenei anyagát a kodályi koncepció szerint válogatjuk. A dalokat, mondókákat sokat ismételjük, egy-egy foglalkozáson belül is, de hétről hétre mindig visszatérünk a régebbiekre. Fontos, hogy a tanítás nem a kicsinyeknek szól, hanem a felnőtteknek. A gyerekek nem kapnak feladatot, ha van kedvük, bekapcsolódnak a játékokba, vagy éppen csak megfigyelői a történéseknek. A félórás foglalkozás alatt a gyerekeknek soha nincs kötelező feladatuk. A kicsik többnyire az anyukájuk ölében ülnek - így játszunk velük -, vagy hallgatják a felnőttek énekét. Ezek a nagyon apró gyerekek talán még nem értik a szót, de már raktározzák a magyar nyelvet, s ezzel együtt a zenei anyanyelvüket is.

A Télapó is Ringatózott :-)

Ringató foglalkozások Losoncon
2016 októberétől, heti 1 alkalommal valósulnak meg. Minden csütörtökön a Nógrádi Könyvtárba várjuk az érdeklődőket. A belépés ingyenes. A foglalkozásokat, én, Botos Tímea tartom Burovicz Laura közreműködésével, aki hangszeres kíséretével elvarázsol minden résztvevőt. A magyarországi Ringató Tanfolyam elvégzése után célommá vált itthon kamatoztatni az ott tanultakat. Tudtam, hogy itthon közösséget építeni, főleg magyar közösséget, nehezebb lesz, mint Ringatós kolléganőimnek Magyarországon. Pár hónap elteltével nagyon örömmel tölt el, hogy Losoncon is egyre több család csatlakozik hozzánk. Vannak, akik vissza-vissza járnak és vannak, akik egy alkalmat sem hagynak ki. Anyaként, pedagógusként tudom, hogy a hagyományos dalok, mondókák, ölbéli játékok a világra nyitnak ablakot, s a lélekbe jutva élni segítenek, sőt ha kell, gyógyítanak. Bízom benne, hogy a jövőben gyarapodunk és szívhez szóló énekünk, játékunk eljut minden gyerekes család fülébe.

„Az anya nemcsak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel”
 (Kodály Zoltán)

Szöveg: Botos Tímea, fotók: a losonci Ringató facebook oldaláról, amelyhez ITT lehet csatlakozni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése