2017. február 9., csütörtök

ÉLÉS-TÁR: töltött káposzta savanyú harasztba töltve

Mondanám, hogy másnak se legyen könnyebb az élete, mert bizony az enyém az utóbbi időben egészen elképesztően nehéz lett: valahányszor újabb receptet kapok Szabó Kláritól, mindig megéhezem, legyen az reggel, délben vagy este :-)
És akkor innentől következzék ismét Klári (imádom amikor mások írják helyettem a blogot!):
 
"Na akkor töltsük fel az Élés- tárat újból egy nagyon finom és nagyon-nagyon hagyományos recepttel. Készítsünk töltött káposztát savanyú harasztba töltve. Mnyam!
Kicsit túlméretezve van meg a hozzávaló anyag, biztos tudjátok miért? Ritkán főzzük, de akkor annyit, hogy egy fél évre beteljünk vele.
No és persze nem romlik könnyen, sőt üvegben kidunsztolva is tárolható. Bizony jól jön néha leakasztani a szögről és főzés nélküli napon elfogyasztani. Friss húsból készítve, mint minden ez is finomabb. :-) Mármint hogy a disznótori friss húsra gondolok, mert épp ilyen időszakban szokták ezt is készíteni.

 
Íme tehát " mega" adag  hozzávalói:
2-2,5 kg oldalas és lapocka darálva
6 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 közepes vereshagyma reszelve
2 "púpozott" kiskanál jóféle bors (+ egy kicsi, ezt magamnak is zárójelbe jegyeztem)
3 kis kanál pirospaprika (+ egy kicsi, ezt is így magamnak  zárójelbe jegyeztem)
5 kis kanál só (+ kettő még mehet)
1/2 paprikakrém („pirosarany”)
1 kis paradicsompüré
2 kis kanál vegeta
1/2 kg rizs megmosva

Mindezt jól összekeverjük és maroknyi töltéseket csomagolunk a káposztalevélbe. Szépen becsomagoljuk, biztos ismeritek hogyan  (először a csumás részt hajtjuk a husira majd egyik oldalról behajtjuk a levelet , betekerjük és a végét szépen visszanyomkodjuk, de nem szorosan, hisz a rizs még helyet kíván).
Jó nagy fazékba tesszük – kb. 10 literesbe épphogy befér. A fazék aljára szálaskáposztát rakunk és szépen egymás mellé állítgatjuk a harasztba csomagolt husikát. Felengedjük annyi vízzel ami épp ellepi és lassú tűzön főzzük. Mikor felforrt akkor 1 dl olajon vagy zsíron 2 evőkanál simaliszttel rántást készítünk, pici paprikával, borssal. Újabb kis paradicsompürét teszünk rá és gyorsan felengedjük vízzel. Ezt ráöntjük a forrásban levő káposztára és várjuk hogy az egész szépen megfőjön. Kb. egy - másfél óra alatt megpuhul és kész is!!!!
Tálalni tetszés szerint: simán vagy tejföllel, ki hogy szereti.


Ha ezt a hosszú szöveget végigolvastad, sőt a töltött káposztát el is készítetted, akkor várjuk a hozzászólásokat, ill. dicséreteket, melyekkel családtagjaitok Téged illettek.
Na pusszantás!"

Ha bárki más is venné a bátorságot és küldene fotóval ellátott receptet, akkor ne fogja vissza magát! (losoncianziksz@gmail.com e-mailre várom).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése