2016. június 1., szerda

Könyvajánló 134

Mi mást ajánlhatnánk ezen a héten mint épp Boris Viant? Természetesen az éppen ma este megvalósuló bemutatóra gondolva (meg a holnapi és holnaputáni előadásra...). Szóval olvassunk Boris Viant a Phoenix Könyvesboltból, és nézzünk Boris Viant a losonci Kármán Színház előadásában. És közben hallgassunk Boris Viant, mert zenét is írt...

Boris Vian
Pekingi ősz
Cartaphilus Kiadó, 2009

Már a mű címe is tréfa - semmi köze a regényhez, amely nem ősszel játszódik és nem is Pekingben. A könyv mintha egy múlt századbeli regény paródiájának indulna, minden fejezet elején mottó, nem létező idézetek a legképtelenebb művekből, természetesen semmi közük a fejezethez, az író aztán megunja ezt, és abbahagyja. Időnként viszont közli az olvasóval, ki fog belépni a regénybe, s ez mit jelent, akár a tisztességes bűvész, aki figyelmezteti ámuló közönségét, vigyázzanak, mert csalni szokott. A színhely sem adott a szokásos értelemben; előttünk épül és népesül be.
Boris Vian eme ifjúkori remekművét 1947-es megjelenésekor teljes közöny és/vagy értetlenség fogadta, és a többi Vian-regényhez hasonlóan csak a hatvanas évekbeli újrakiadások nyomán lett milliók kultuszkönyve. A "Pekingi ősz" egyik legnagyobb trükkje, hogy a végére érve azonnali késztetést érzünk arra, hogy újra elolvassuk, hiszen visszavezet minket a kiindulási pontra, ám a kör bezárulása nem jelenti azt, hogy a való világ véglegesen diadalmaskodott az álmokon, hiszen - miként Boris írja - "bárminő végkifejlet elképzelhető".

A pekingi őszt 8 euróért vásárolhatjuk meg a losonci Phoenix Könyvesboltban. Ott ahol a jegyeket is az előadásokra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése