2016. március 5., szombat

Sajtószemle: Losoncz és Vidéke 1888/6

Lapozzunk tovább a Losoncz és Vidéke című társadalmi hetilap 1888-as évfolyamában, ezúttal a február 5-én megjelent cikkekből és reklámokból válogattam.
Losonc polgármestere összegezte az 1887-es esztendőben elért eredményeket: "Örömmel jelenthetem, hogy a tanács és a képviselők tagjai között múlt évben halálozás nem történt, valamennyien ép és jó egészséggel teljesítették hivatásukat. A nevelés és közművelődés terén az 1887-ik évben örvendetes előhaladás volt észlelhető. (...) Az összes tanintézetekben nevelés- és oktatásban részesültek összesen: 1420."


A lapban folytatásokban közölt könyvtári jelentés is a végéhez ért: "1887 végén volt az összes könyvkészlet: 15.033 kötet. A könyvtár gyarapítására a város mult évben május 3-án tartott közgyűlésen 100 frt évi hozzájárulást szavazott meg, mely összeg első sorban tudományos irányú művek beszerzésére kötelezi a gondnokságot." Ezen kívül magánszemélyek is ajándékoztak a könyvtár számára könyveket és folyóiratokat.


A főgymnasium februári báljáról is megjelent egy összefoglaló: "A hóvihar tombolt, a szél zúgott és csak úgy kergette be az embert a meleg szobába, hogy ne is legyen kedve többé kimozdulni. S mégis önkéntelen mosoly ült az emberek arczán, kik az utczán jártak-keltek; vígan csörtetett a szán be a városba, hozva kedves idegen vendégeket, hogy velünk mulassanak és tánczoljanak át egy éjszakát, melyre minden jelenlévő bizonyára kellemes emlékek közt fog visszagondolni."
A továbbiakban betekintést nyerünk a bál rendezőségének munkájába is. Neves férfiak tevékenykedtek az ügy érdekében...


Amint azt legutóbb egy cikkecskével illusztráltam Losoncon rengeteg farsangi bált tartottak, ezek közül a tűzoltóegyesületi bálról is született tudósítás. Az első cikk az izraelita nőegyesület bálját harangozza be, kicsit furcsállom, hogy az egyesület vezetőségét, sőt a bál rendezőségét is férfiak alkotják:


A mindenféle jelentés és tudósítás után még egy meghökkentő hír (Tetszik tudni: az állatorvos meg a lova. Bár ez nem az ő lova volt):


És akkor térjünk rá a hirdetésekre, a vasúti - kendergát - utcában egy házat árultak a hozzátartozókkal együtt :-)


A tavaszi kerti munkákhoz nyújthat kiváló segítséget a gőzgéppel végzett cservágás. Igaz, ennek érdekében Rimaszombatba kellett levelet küldeni Stolcz Sándor gépésznek...


Ne gondoljuk, hogy akkoriban nem juthattak külföldi áruhoz a losonciak!  Volt itt minden: kávé, tea, kubai rum, kaviár meg zsíros hering is!


Természetesen nem csak kaviárral élt az ember, akadtak olyanok, akik inkább könyveket vásároltak. Jókait meg Mikszáthot. Meg februári vasúti menetrendet:


És hogy ne múljon el sajtószemle némi gyógy- és csodaszer nélkül, ezúttal a tyúkszemtől és szemölcsöktől szenvedők találhattak enyhülést:


Ennyi tellett tőlem mára, nem győzöm hangsúlyozni, hogy kattintással minden kép olvasható méretben nyílik. Érdemes beleolvasni a 19-ik századi cikkekbe, az ember betekintést nyer az akkori világba, és kimenekül egy pillanatra ebből a maiból...

(kép és szöveg: Éva)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése