2015. május 7., csütörtök

Tavaszi dolgaink összefoglalója

Bevallom őszintén, hogy már hetek óta készülök egy összefoglaló cikket írni ide a blogra, aztán mindig valami sürgősebb dolgom akad. No de majd most!

a Szabó Gyula Emlékház székei... (forrás)

Utoljára a Kármán Napos morfondíromban a márciusi műsorokat és látogatottságukat vettem sorra. Akkor előttünk volt még Mikó István SVEJK VAGYOK című műsora.
Miután a környező falvakba is tettünk ki plakátokat, abban reménykedtünk, hogy nem csak losonciak lesznek majd kíváncsiak erre a produkcióra. Nos, valamiért a losonciak tényleg kevésbé voltak rá kíváncsiak, viszont láttunk a nézőtéren új arcokat is. Ráadásul a Kaltenecker Sörfőzde kisorsolt ajándékcsomagjai is nagy népszerűségnek örvendtek. (Megsúgom, hogy júniusra SÖRKÓSTOLÓT szervezünk, így majd többen is megkóstolhatják a rozsnyói Kaltenecker söreit…)

Április 9-én a tavaly év végén utolsóként beharangozott Losonc, szeretlek! elnevezésű vetélkedőt élesztettük fel haló poraiból, ezúttal a losonci Pedagógiai és Szociális Akadémia csapata próbálta ki erejét a Kármán József Alapiskola és Óvoda sokat próbált csapatával szemben. A részletes összefoglaló ITT olvasható, képek ITT nézegethetők.

Április 11-én a Költészet napi irodalmi délutánnal zárult a 2015-ös losonci KÁRMÁN NAPOK rendezvénysorozat. A Szabó Gyula Emlékházba ezen a szép napos délutánon szerencsére nem csak a meghívott vendégek érkeztek meg, hanem a kíváncsi hallgatóság is. Kellemes irodalmi eszmecserének lehettünk tanúi.

Annál megdöbbentőbb élményben volt része annak a 6 embernek, aki április 16-án ellátogatott a Kármán József Alapiskolába, hogy Aich Péterrel találkozzon. No nem azért volt megdöbbentő az élmény, mert nem a Kármán-teremben, hanem a szomszédos tanteremben üldögéltünk, hanem azért, mert csak hatan voltunk nézők. Nem hiszem, hogy a szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy kellően felhívják erre az eseményre a figyelmet. Illetve úgy gondolom, ideje levonni ebből a konzekvenciát, egyetlen íróember sem érdemli ezt meg…

Különben nagyon sajnálom, hogy a Kármán Napok szervezői nem érzik fontosnak, hogy kiértékeljék az eseményeket, a látogatottságot, az érdeklődést az egyes műsorok iránt. Hogy megbeszéljék a rendezvénysorozat során adódó nézeteltéréseket, levonják a következtetéseket. Ez tényleg nem pénzkérdés…

De hogy folytassam a sort az áprilisi dolgainkkal: április 18-án ismét a Szabó Gyula Emlékházban gyülekeztünk néhányan, hogy megkóstoljuk Telek András, a Tarján Borház tulajdonosának szomolyai borait. Jelentem egytől egyig kiváló borok! Miután a résztvevő személyek úgy gondolják, hogy eddig édes tudatlansággal fogyasztották a borokat, Andrásnak köszönhetően pedig „borkurzuson” vehettünk részt, felmerült egy BORKLUB megalapításának ötlete is. Borok, borászok vannak, már csak a taglétszám bővítésén dolgozunk. Aztán majd jöhet az újabb borkóstoló!

Megsúgom, Dráfi Mátyás színművész zengő hangja megmelegítette a lelkem. Nem azért, mert műsorának címe „Én csak egy magyar vagyok”, és a számomra is oly fontos dolgokról esett szó (gondolok itt elsősorban magyar nyelvünk ápolására). Az Emlékház nézőtere szépen megtelt, még a 103 éves Tamás Ilonka néni is ellátogatott hozzánk Rimaszombatból.

Egyébként érdekes dilemma a „milyen napra tegyük a rendezvényt” kérdése. A munkanapokon nem jó, mert mindenki siet haza meg egyéb elfoglaltságai vannak, hétvégén meg tavasztól nem jó, mert az emberek kint vannak a kertben, tanyán, stb. Valaki megsúghatná a kulcsot…

Még egy dologra szeretném felhívni a figyelmet. Már többször leírtam itt is és a közösségi oldalon is: a legnagyobb segítség az lenne, ha mindenki beszállna a rendezvények népszerűsítésébe. Hiszen gondolom, mindenki beszélget ezzel-azzal, közben igazán meg lehet említeni, hogy ez és ez lesz, tudsz róla, nem készülsz rá? Sokan vannak, főleg az idősebbek (de a fiatalabbak) körében is, akik nem interneteznek, vagy nem olvassák az anzikszot, sem a gomorilap.sk oldalát, ahová szintén minden héten küldöm a programajánlót. Sőt a Pátria Rádiót sem hallgatják, meg ott nem is jelenik meg minden műsor az ajánlóban… Szóval, kaphatók a losonci anziksz olvasói ilyesmire?

Most épp a május 16-i sétát lehet gőzerővel népszerűsíteni, a májusi előzetesben bővebben is írtam róla. Véleményeket is sok szeretettel várok, ki mit gondol közös dolgainkról, a blogról, a rendezvényekről, miért látogatja/nem látogatja azokat, stb. (losoncianziksz@gmail.com)

Májusban is lesz különben a blogon JÁTÉK, mert a losonci anziksz olvasói szeretnek játszani. Ráadásul itt  nyerni is lehet! 
 (most pedig érdemes a színessel jelölt szavakra kattintani, ott fotók, stb. láthatók)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése