2015. április 10., péntek

Borkóstoló – nyerj belépőjegyet!

(eredeti kép forrása)
Amint azt tavaly november végén egy színházi és íz-élmény kapcsán itt a blogon megírtam, a salgótarjáni TARJÁN BORHÁZ azóta is foglalkoztatja a gondolataimat, aminek következtében most, április 18-án szombaton 17.00 órai kezdettel a losonci Szabó Gyula Emlékházban BORKÓSTOLÓT tartunk majd.

Mivel a tulajdonos, Telek András, Salgótarjánban már évek óta tart ún. Borkurzusokat, ahol a borok népszerűsítésén túl a kulturált borfogyasztási igény kialakítását tűzte ki célul, így ez a szombati losonci összejövetel sem a végtelen ivás és lerészegedés jegyében fog telni. Ellenkezőleg! András az EGRI BORVIDÉK, pontosabban Szomolya kézműves boraiból mutat be majd néhányat. Saját bevallása szerint órákat képes a borokról mesélni, ráadásul rendkívül izgalmas módon, nagy lelkesedéssel (ezt már én mondom). Hogy megtörjük a bor – pogácsa – víz – András megszokott ütemét, belecsempésztem a borkóstolóba egy kis irodalmat is, de valóban csak egy keveset! Ártani nem árt, gyomorrontást sem okoz…

Mivel olyan borokat kóstolunk majd, amelyeket sem üzletben, sem szupermarketek polcain nem találunk, hiszen ezek kézműves borok, nem tömeggyártásban készülnek, ezeknek bizony ára is van. Így az élményért ezúttal fizetni kell, egész pontosan 6,50 eurót. Hogy ez sok vagy kevés, azt mindenki döntse el maga.

És hogy hűek maradjunk blogos hagyományainkhoz, egy gyors játékot is hirdetek: az alábbiakban három vers idézete olvasható, a költőket és a költemények címét kérem megírni a losoncianziksz@gmail.com címre, mégpedig április 14. éjfélig! Szerdán kisorsoljuk az egy szerencsés nyertest, aki ezúttal 1 db belépőjegyet nyer. (Meg élményt ha eljön, élményt!)
Mivel a helyek száma korlátozott, így arra buzdítok minden érdeklődőt, hogy addig is foglalja le a jegyét a fenti e-mail címen, ill. ma a kiállítás megnyitóján valamint a holnapi költészet napi délutánon a Szabó Gyula Emlékházban is megvásárolhatja, majd csütörtökön az Alapiskola Kármán-termében, ahol Aich Péterrel lesz 17.00 órától író-olvasó találkozó.
Amennyiben már megvette a jegyét, de nyer – az árát visszafizetjük!

És akkor a versrészletek:

1.
Drága kincsem, galambocskám,
Csikóbőrös kulacsocskám!
Érted halok, érted élek,
Száz leányért nem cseréllek.

2.
Borozgatánk apámmal;
Ivott a jó öreg,
S a kedvemért ez egyszer –
Az isten áldja meg!

3.
Bor, te dús örömelixír,
Bor, te táltos rőt pogány,
Csók az Élet ajakán,
Kedvesemnek várva vitt hír.

Úgy gondolom az internet korában csak pár kattintás elég a helyes megfejtéshez, bár reménykedem, hogy ezeket a verseket és a költőket internet nélkül is felismerjük...
Várom a megfejtéseket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése