2015. január 20., kedd

Utaztunk – a Tűzföldtől a Himalájáig

Most van egy kis szusszanásnyi időm, úgy gondolom, itt az ideje, hogy röviden összefoglaljam idei első rendezvényünket – akik ott voltak nosztalgiázhatnak egy kicsit, akik meg nem voltak, legalább megtudják miről maradtak le…
Január 15-én, csütörtökön Antal Tamás világutazó volt a vendégünk. Az Alapiskola Kármán-termében nagy izgalommal vártuk 17.00 óra előtt az érdeklődőket, akik lassan de biztosan gyülekeztek, hogy végül némi késéssel, de elfoglalják csaknem az összes bekészített ülőhelyet.


Mivel az előadással kapcsolatban a blogon játékot is hirdettem, azzal kezdtük, hogy Tamás kisorsolta a 7 játékos közül az egyiket, aki az Úton lenni jó című könyvet kapta ajándékba. (Erről, és a helyes válaszokról a cikk végén).

Tálcán a nevek, sorsolunk

A képekkel illusztrált virtuális utazásunkat a Tűzföldön kezdtük, ahol nem csak az elképesztő méretű gleccserekben gyönyörködhettünk, hanem a hegymászók előtt legnagyobb kihívásnak számító sziklákról is hallhattunk érdekességeket. Kalandoztunk kicsit indiánföldön is, Peruban. Limában az „indiánok bosszúja” hatására kilenc hónapig borult az ég, napot nem látni (mostanában mintha itt is ez hatna, nem?), Cuzcoban pedig folyton ünnepelnek valamit nagy vidám tarkaság közepette. És a buszos tömegközlekedés áldásairól is érdekes részleteket tudtunk meg, állatokról, emberekről, szappanoperás háttérzajról…

A nézők egy része

Tamás Iránban is járt, és elmondása szerint nagyon kedves és vendégszerető emberekkel találkozott arrafelé. Nem csak az apró mozaikokkal díszített mecsetről beszélt, hanem a helyi szokásokban tapasztalható engedményekről is, gondolok például itt a nők kötelező kendő viseletére. Majd közösen elmerengtünk a perzsa sah kincsein, a gyémántokkal kirakott főzőedényeken.

Egy asztal, egy vetítő, egy EMBER - és sok-sok élmény!

 Izlandon található a Geysir, amelyről az összes többi gejzír a nevét kapta. Azt is megtudtuk, hogy a rengeteg természetes forró víznek köszönhetően itt nem költenek fűtésre és zuhanyozásnál ajánlatos először a hideg vizes csapot megnyitni…

Ott legfelül él az, aki némasági fogadalmat tett

Indiát és a Himaláját sem hagyhattuk ki virtuális utazásunkból. Indiában a „szent emberek” és a tőlünk eltérő kultúrának köszönhető halotthamvasztás képeit láthattuk, a hegyekből pedig az emberfeletti munkát végző serpákról és a nehéz körülmények ellenére boldogan élő kisgyermekekről hallhattunk érdekes dolgokat.

Kérdezte, hogy bírjuk-e még. Mi nagyon bírtuk. (Tomit is!) :-)

 Szó esett arról is, miképp indul el egy csallóközi ember meghódítani a Kilimandzsárót, és hogy ejtik rabul a hegyek… meg a világ. Úgy gondolom sokaknak szolgált ez a bő másfél óra inspirációul, elvégre az sose árt, ha kimozdulunk egy kicsit a komfortzónánkból és tapasztalatokat gyűjtünk. Persze nem muszáj egyből a Föld túlsó felére utazni, szűkebb környékünkön is van elég látnivaló…

A szerző, a nyertes és a többiek, akik könyvet vettek

És akkor még lássuk a Könyvet nyerni (is) jó című játékunk helyes megfejtéseinek beküldőit. Íme.

A helyes megfejtők. Közülük sorsoltunk

Szóval Tamás közülük sorsolta ki a nyertest, aki hűséges olvasónk és rendezvényeink gyakori résztvevője: Mánya Márta. Ismételten gratulálok!
A helyes válaszokat is mutatom, hogy ezzel is kerekebb legyen a világ:

1. Szerzőnk első nagyobb útja a Kilimandzsáróra vezetett. Ugye azt tudjuk, hogy ezt a havas sipkájú rétegvulkánt Afrika tetejének is szokták nevezni. De ki írta a Kilimandzsáró hava című novellát, melyből film is készült?
a. Teleki Sámuel
b. Ernest Hemingway
c. John Steinbeck

2. Machu Picchu az Andokban található, és az inkák építették a 15-ik században. Melyik ország turisztikai látványossága ez a híres romváros?
a. Peru
b. Bolívia
c. Chile

3. A 77 km hosszú Panama-csatorna Közép-Amerikában a Csendes- és az Atlanti-óceánt köti össze. Panama (hivatalosan Panamai Köztársaság) mely államokkal határos közvetlenül?
a. Venezuela és Kolumbia
b. El Salvador és Honduras
c. Costa Rica és Kolumbia

4. A Himalája és egyben a Föld legmagasabb hegycsúcsa a megközelítően 8848 m magas Mont Everest. A csúcs nevét tibeti nyelven a „Föld istenasszonyának” nevezik. Mi is a tibeti neve?
a. Kancsendzönga
b. Csomolungma
c. Nanga Parbat

Köszönet mindenkinek, aki játszott, aki eljött és jól érezte magát velünk!
A fotókat ezúttal Fekete Tomi készítette, Galcsík Karcsi fotói ITT tekinthetők meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése