2019. november 3., vasárnap

NOVEMBERI előzetes programajánló

Ezen a sötét, esős hétvégén ismét csokorba gyűjtöttem az előttünk álló hónap rendezvényeit. Akad közöttük mindenféle, van miből válogatni!


November 4-én (hétfőn) ismét a losonci Nógrádi Könyvtárban találkoznak a „szótértők”. A 17.00 órakor kezdődő találkozó címe: Utószó egy kiállításhoz. Mindenkit szeretettel várnak.

November 5-én (kedden) Losoncon környezetvédelmi tematikájú filmek fesztiválja zajlik majd az Apolló Moziban. Kedden 16.00 – 21.30 óra között 5 film és egy előadás tekinthető meg. A belépés ingyenes!

Ugyanaznap Rimaszombatban a Hugo Kauder Trio lép fel 18.00 órától a Városi Művelődési Központban.


November 7-én (csütörtökön) Losoncon a Kármán József Alapiskolában Böszörményi István tart előadást 17.00 órától. A vetített képekkel illusztrált előadás témája az 1849-es losonci orosz pusztítás lesz.

Aki nem szeretne ennyire visszamenni a történelemben, annak ajánlom figyelmébe a történelmi Városházán zajló eseményeket, ahol a bársonyos forradalom 30-ik évfordulója alkalmából nyitnak meg 17.00 órától kiállítást, majd 18.00 órától levetítik Zuzana Piussi Ukradnutý štát című filmét. Utána beszélgetés is lesz.

Füleken november 7-én a Zsákszínház megismétli a Negyvenedik című frissen bemutatott előadását, mégpedig 18.00 órától a füleki VMK báltermében.

Másnap is érdemes lesz Füleken kimozdulni otthonról, hiszen pár lépéssel egészen Brazíliáig juthat el az, aki november 8-án (pénteken) elmegy a Városi Könyvtárba 16.30 órára. Chmeliar Michal utazó ad ízelítőt brazíliai élményeiből szlovák nyelven.

November 10-én (vasárnap) Losoncon regionális piacra mehetünk 8.30 – 13.00 óra között. A losonci piac területén megvalósuló kézműves és egyéb termékek árusítását kultúrprogram teszi színesebbé. Részletek ITT.


Vasárnap még egy remek élményben lehet része annak, aki megvásárolja időben a belépőjegyét. Ismét városunkba látogat a Komáromi Jókai Színház, hogy 18.00 órától megtekinthessük Molnár Ferenc Üvegcipő című háromfelvonásos művét. Jegyek a szokásos helyeken kaphatók.

Rimaszombat sem marad novemberben színházi előadás nélkül, november 11-én (hétfőn) a Soóky László: Papa különböző hangszereken hegedül című előadás 19.00 órától tekinthető meg a VMK báltermében. Az „Egy-vagy két-lakodalom pontos leírása” alcímet viselő művet előadja Lajos András.

November 13-án (szerdán) a Városházán 17.00 órától beszélgetést tartanak a 30 évvel ezelőtti forradalmi események főbb losonci résztvevőivel és pozsonyi vendégekkel.


November 14-én (csütörtökön) 17.00 órától a Kármánsuli emeleti termében Gerlóczy Gedeonról a képmentő építészről tart előadást az unokaöccse, a Csontváry-hagyaték jelenlegi kezelője, Gerlóczy Gábor, budapesti képzőművész.

November 16-án (szombaton) ismét konkrétan is hozzájárulhatunk bolygónk megmentéséhez, hiszen a losonci önkéntesek ismét szemétgyűjtést szerveznek a fürdőnél.

November 17-én (vasárnap) mindenfelé a bársonyos forradalomra emlékeznek, Losoncon a Városházán 16.00 órától Peter Janku elmaradhatatlan zenés műsora, 17.00 órától a Városháza téren megemlékezés, majd 18.30 órától Tóbiás Szidi koncertje a Városháza nagytermében.

Rimaszombatban ugyanaznap levetítik Szekeres Éva – Lichtmanegger László Bársonyos kisváros című filmjét 15.00 órától az Orbis moziban. Magyar nyelven, szlovák feliratokkal.

November 18-án (hétfőn) ismét képzeletbeli utazáson vehetünk részt az ismert énekes, Whisky, kalauzolásával. A Franz Sörfőzdében este 19.00 órakor kezdődő előadáson ezúttal az USA délnyugati részéről esik szó.

Aki Losoncon lemaradt a Komáromi Jókai Színház Edith és Marlen című előadásáról, az november 18-án menjen el Rimaszombatban 19.00 órára a Városi Művelődési Központ színháztermébe.

November 22-én (pénteken) szintén Rimaszombatban Jókai Mór magánéletéről esik szó Görbe Márk művészettörténész Asszonyok, ó asszonyok című előadásában. Kezdés 17.30 órakor a Csillagházban.


November 30-án (szombaton) a losonci Színházi Ősz eseménysorozat keretén belül ismét megtekinthető lesz a Kármán József Színház Dalszínház – múzeum című zenés produkciója. A B. S. Timrava Színházban az előadás 18.00 órakor kezdődik.

Itt szeretném megjegyezni, hogy az itt említetteken kívül számos egyéb, szlovák nyelvű előadás is megtekinthető a színházi napoknak köszönhetően Losoncon, részletek a plakáton ITT.

És ne feledkezzünk meg a losonci Apolló Moziról sem, ahol minden hónapban gondolnak ránk is, hiszen rendszeresen tűznek műsorra filmeket magyar szinkronnal is. A novemberi program ITT olvasható.

Kicsit hosszúra nyúlt előzetes programajánlónk bizonyára bővül majd a hónap közben még előkerülő programokkal, érdemes lesz tehát nyomon követni a heti programajánlókat is.
Kellemes, szívet melengető őszi napokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése