2019. szeptember 29., vasárnap

OKTÓBERI előzetes programajánló

Hiába is tiltakozunk, az idő múlik, beköszöntött az ősz (és vele együtt az első karácsonyi reklámok a neten). A piacot lassan uralni fogja a sütőtök mellett a káposzta és a krizantém, a ruhatárunkból pedig egyre vastagabb kabátok kerülnek elő.
Az év tizedik hónapja a kultúra táján is gazdagnak ígérkezik, találtam mindenféle érdekes rendezvényt. Íme:

Losoncon október 3-án (csütörtökön) ismét őszi ízek fesztiválja az Arany utcácskában. A mindenféle finomságon kívül kézművesvásár és régiségbörze is várja a látogatókat, énekes és táncos fellépések is lesznek, a gyermekek pedig a természetben fellelhető alapanyagokból alkothatnak mindenfélét. A rendezvény 11.00 órától 18.30 óráig tart.


Október 4-én (pénteken) érdemes lesz ellátogatni a Szabó Gyula Emlékházba, ahol a Napút Művészeti Akadémia festőművészei alkotásaiból nyílik kiállítás 17.00 órától Száz év magány a Napúton címmel. Csontváry halálának 100. évfordulója alkalmából a témába illő előadások is elhangoznak. A kiállítás november 4-ig látogatható.


Október 5-én (szombaton) Füleken ismét Borvirág Fesztivál, 14.00 órától felvonulással, a Pincesoron borkóstolóval, majd este 19.00 órától szüreti bállal. Részletek a plakáton.

Aki a szőlő helyett jobban szereti a gesztenyét, az menjen el Kékkőre, ahol ismét Gesztenye Ünnepséget tartanak a várban, és ahol nemcsak gazdag program, hanem sok-sok gesztenyés finomság is várja az érdeklődőket. Ráadásul gesztenyét facsemeteként és eledelként is árulnak majd, hozhatunk haza is…

Október 6-án (vasárnap) Rimaszombatban magyar nóták, operettek és ismert operaáriák hallgathatók meg 15.00 órától a Városi Művelődési Központban, ahol Legszebb város Batyi címmel rendeznek immár második alkalommal nótaestet. Jegyek 5 euróért elővételben a rimaszombati Tompa Mihály Könyvesboltban és a helyszínen kaphatók.


Október 7-én (hétfőn) ismét találkozóra invitálják a „szót értőket” a Nógrádi Könyvtárba, ahol 17.00 órakor Böszörményi István mutatja be az 1851-ben kiadott Losonczi Phönix című emlékkönyvet.

Október második hetében az Ifjú Szívek Táncszínház a környékünkön turnézik, hiszen október 8-án (kedden) Rimaszombatban lép fel 18.00 órától a VMK-ban, másnap, 9-én pedig Fülekpüspökiben a kultúrházban 18.30 órától. Mindkét helyszínen a Határon túli nemzeti tánc (77 verbunkov) című produkciót láthatja a nagyérdemű.

Október 10-én (csütörtökön) 15.00 órakor nyitják meg a rimaszombati Három Rózsa Kávéházban a fiatal fotográfus, Kresnye András fényképkiállítását, amelynek címe Betiltott árnyékok.

Losoncon ugyanaznap folytatódik a Csontváry eseménysorozat, ezúttal 17.00 órától a Kármán József Alapiskolában Csontváry titokzatos múzsájáról, Isadora Duncanról mesél Végváry Zsófia művészettörténész.

Aki pedig moziba menne csütörtök este, az Losoncon magyar szinkronnal nézheti meg a Joker című filmet az Apolló Moziban 19.00 órától.

Október 11-én (pénteken) már ötödik alkalommal rendezik meg a Jazzové lístie (Dzsessz levelek) őszi dzsesszfesztivált, amely 18.00 órakor kezdődik a felújított Városházán. Részletek ITT. 

Október 16-án (szerdán) érdemes lesz Rimaszombatban 18.00 órára elmenni a református templomba, ahol a „Rigószárnyon hazatérőTóbisz testvérek lépnek fel és kalauzolják el az érdeklődőket a „verstől az operáig”. Belépőjegy 5 euróért váltható.


Akinek még mindig hiányos ismeretei vannak Csontváryról, az menjen el szerdán délután 13.00 órára a losonci Kármánsuliba, ahol Csontváry-konferencia zajlik majd kézíráskutatóval, művészettörténészekkel, restaurátorral és helytörténésszel. Részletek a plakáton.

Október 18-án (pénteken) 17.30 órától a rimaszombati Csillagházban Pósa bácsi azt üzente 3. címmel Kun Miklós Jenő előadása hallgatható majd meg.


Október 19-én (szombaton) pedig egy egészen különleges bálba invitálnak mindenkit, akt érdekel a losonci Pitypang gyermeknéptánccsoport, vagy aki a 20 éves csoport egykori fellépője, fellépőjének szülője, rokona, ismerőse, a csoport támogatója, egyebek. A gálaműsorral egybekötött születésnapi bál 19.00 órakor kezdődik a losonci Vigadóban, jegyek pedig már kaphatók.

És hogy a hónap vége se múljon el Csontváry Kosztka Tivadar nélkül, október 24-én (csütörtökön) a losonci Kármánsuliban 17.00 órától az Egerből érkező Baráz Csaba mesél Csontváry nagy motívumairól a lemeztektonika tükrében.

Egészen nagy vonalakban ennyi az októberi előzetes, bizonyára előkerülnek majd még további rendezvények is, érdemes tehát követni a blog facebook oldalát, illetve majd a heti programajánlókat is.
Kívánok mindenkinek napsütéses napokat!

(A színessel kiemelt szavakra kattintva további információkat olvashatunk. 
A bejegyzésben a plakátok kattintással nagyobb méretben nyílnak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése