2019. június 2., vasárnap

JÚNIUSI előzetes programajánló

Végre úgy tűnik, hogy júniusban június lesz és nem október, mint májusban 😊

Ma ennek megfelelően a losonci parkban zajlik délelőtt a gyermeknapi műsor, délután pedig a Nógrádi Múzeum és Galéria udvarára, kertjébe várják az érdeklődőket, akár piknikezésre is. A 14.00 órakor kezdődő rendezvény keretén belül nem csak a kert múltjáról és lehetséges jövőjéről esik szó, hanem a gyógynövénytermesztésről is, sőt a gyerkőcök sem fognak unatkozni. A rendezvény idején az aktuális kiállítás is megtekinthető. A belépés ingyenes.


Június 3-án (hétfőn) 17.00 órától ismét találkoznak a Szótértők a Nógrádi Könyvtárban, ezúttal a Jelképek és üzenetek címet viseli az összejövetel.

Szintén hétfőn Randevú címmel szórakoztató műsor tekinthető meg (szlovák nyelven) 19.00 órától a B.S. Timrava Színházban. Ján Snopko humorista vendégei a népszerű színészek, Ady Hajdú és Lukáš Latinák lesznek, a zenéről Tomáš Bezdeda gondoskodik. Belépőjegy 12 euróért váltható.

Június 5-én (szerdán) ismét babaszínházi előadásra várnak minden gyermeket 0-3 éves korig a Kármán József Alapiskola és Óvodába. A győri Vaskakas Bábszínház vendégszereplése 10.00 órakor kezdődik.

Június 7-8-án ismét JúniusFeszt Rimaszombatban sok-sok fellépővel a Szabadtéri Színpadon. Részletes program ITT.


Június 8-án (szombaton) ismét fergeteges Családi Nap várható a losonci magyar óvoda udvarán Gyereknek áll a világ címmel. A reggel 9 órakor kezdődő rendezvényen kézműves foglalkozások, csillámtetkó, légvár, főzőverseny, süticsoda verseny, habparty és sok egyéb várható, fellép a Recefice bábcsoport és a Pitypang néptánccsoport is. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

A vonatok és a történelem iránt érdeklődők ne hagyják ki június 10-én és 11-én (hétfő-kedd) a losonci vasútállomáson kiállított légióvonatot, amelyet hétfőn 10.00 óra körül ünnepélyesen fogadnak, majd 18.00 óráig ingyenesen tekinthető meg. Iskolai csoportok előzetes bejelentkezés alapján ismerkedhetnek meg a 14 vagonból álló szerelvénnyel. Ráadásul azt is megtudhatjuk, akadt-e légiós a felmenőink között…

Június 13-án (csütörtökön) 16.30 órától a Ringató keretén belül ezúttal az anyukákra fókuszálnak, akiknek Mórocz Magdolna beszél a női egészségvédelemről és a Kriston intimtornáról a Kármán József Alapiskolában.

Szintén csütörtökön csak 18.00 órától Lenka Filipová és vendégei láthatók és hallhatók a losonci zsinagógában. Akad még néhány 18 eurós belépőjegy.


Június 14-16-án (péntek - vasárnap) gazdag programmal várja a látogatókat a füleki vár a XX. Várjátékokra. Pénteken estefelé harangöntés, szombaton verbuválás, óriásbábok, solymászok, történelmi táncok, étkek, fegyverek és sok egyéb, vasárnap pedig íjászverseny várható. Részletek és mindenféle belépődíj a plakáton.

Aki vasárnap este egy kis változatosságra vágyik, az menjen el Rimaszombatban a Fekete Sas udvarára, ahol Tóbiás Szidi nyitja meg 18.00 órától a 2. Szombati Jazztivalt. Jegyek elővételben 12 euróért, a helyszínen 15 euróért válthatók. 

Június 17-én (hétfőn) Rimaszombatban a VMK színpadán Gál Tamás és Kiss Szilvia látható Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című előadásukkal. Mivel kamaraelődásról van szó (kb. 60 fő számára), jó lesz időben megvenni az 5 eurós belépőjegyet!

Június következő hétvégéje Csontváry Kosztka Tivadar jegyében telhet, ha mi is úgy akarjuk. Ugyanis június 21-én (pénteken) a festőművész halálának 100. évfordulója alkalmából Gácson az egykori gyógyszertár épülete előtt 16.30 órakor emléktáblát lepleznek le, majd rövid vezetett sétát követően 18.00 órától szlovák-magyar misét tartanak a templomban.

Mindez remek bevezetője lehet a szombat-vasárnapi két napos kirándulásnak Csontváry nyomában, amelynek útvonala: Losonc - Kisszeben - Igló - Ótátrafüred (Tarajka, tarpataki vízesések) - Kakaslomnic - Selmecbánya - Gács – Losonc. Részletekkel a szervező, a Phoenix Lutetia PT szolgál, ill. a rendezvény oldalán olvashatók.

A hónap végén, június 28-29-én (péntekn-szombat) Bolykon ismét kétnapos Ľadovo Fest sok-sok fellépővel. Részletek a rendezvénynél ITT.

Mellesleg tegnap megnyitotta kapuit a Novolandia fürdő is Rappon, lehet menni pancsizni 😊

Kívánok sok örömteli pillanatot júniusban is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése