2016. szeptember 28., szerda

Könyvajánló 150 (!)

Jubilál a Phoenix Könyvesbolt és Antikvárium rendszeres heti könyvajánlója, immáron 150-ik alkalommal hívjuk fel a figyelmet egy-egy érdekes kötetre, kiadványra.
Ennek örömére mai ajánlatunk férfiaknak, nőknek és gyerekeknek egyszerre szól, illetve külön-külön :-)

(Nem csak) férfiaknak:

Cserna-Szabó András, Fehér Béla 
Ede a levesben 
Gasztrokrimik 
122 eredeti recept

Magvető Könyvkiadó, 2014

Mindannyian Mikszáth hasából bújtunk elő, vallják a könyv szerzői. Aki ismeri Cserna-Szabó András és Fehér Béla eddigi munkásságát, nem igazán lepődik meg azon, hogy most közös erővel, emberesen belecsaptak a lecsóba, hiszen mindketten tiszteletbeli nagykövetek Kulináriában. Boszorkánykonyhájuk jótékony, zsírpárás félhomályában ugyanis kifőzték a gasztrokrimi sikkes és fantasztikus receptjét. Így szól: végy két gourmand írót, az egyik nyomozzon régi receptek, elfeledett ízek, konyhák és történetek után, a másik legyen hamvasi ihletettségű gasztrozófus, de a legfontosabb: mindkettő szeressen enni, és még inkább beszélni, írni az evésről! Ha meglelted őket valamelyik füstös, békebeli kiskocsmában, keverd össze őket, és várj, amíg az ízek összeérnek. És milyen élményben lesz részed végül, kedves Vendég? Megismered a magyar konyhaművészet történetét a kezdetektől napjainkig, az összes igaz és városi legendát, nagyevő színészek, írók és írófeleségek anekdotáit, mindezt olyan könnyed stílusban előadva, csuklóból, ahogyan csak a nagymamák képesek a legbonyolultabb ételcsodákat elkészíteni.

Egy biztos: olvasás közben többször is kirámolod majd a hűtőt, a kamrát, kifosztod a sarki közértet, a piaci kofát, az éjjel-nappalit, mert a recepteket garantáltan ki fogod próbálni.

Fogyókúrázóknak ellenjavallt! Edét a levesben a losonci Phoenix Könyvesboltban 12 euróért vásárolhatjuk meg.

(Nem csak) nőknek:

Szeretettel a Nagyitól 
Szalay Könyvkiadó 
 
Ki ne emlékezne a nagyi által sütött süteményekre, aminél nincs jobb a világon. Most csokorba gyűjtöttük azokat a recepteket, melyek nélkül nem telhetnek el ünnepnapok, családi összejövetelek, vagy egy vasárnapi ebéd. Így a megszokott hagyományos, házias ízekkel mi is bármikor kedveskedhetünk családtagjainknak, barátainknak, ezzel felidézve a nagymamák által sütött kedvenceket, és a finom illatokat, melyek sütés közben belengik a konyhát. A könyvben nemcsak a sütemények látványos fotóit mutatjuk be, hanem azokat a lépéseket is, melyek segítséget nyújtanak az elkészítéshez, ezért akik kevésbé jártasak a sütés fortélyaiban azok is bátran nekifoghatnak.

Ez a 112 oldalas süteményeskönyv a Vajansky utca 6 szám alatt 8,60 euróért kapható.

A gyermekeknek (és örök gyermekeknek):

Jacob Grimm, Wilhelm Grimm
Grimm-mesék kincsestára 
A rettenthetetlen királyfi és más történetek 
Negyven csodálatos Grimm-mese 

Alexandra Kiadó, 2015

A Grimm-testvérek világhírű gyűjteményéből ezúttal olyan meséket adunk közre, amelyek történetében valamilyen csodálatos átváltozás vagy újjászületés esik meg a hősökkel. A mesék most új fordításban és a nyolc-tizenkét éves korosztály számára átdolgozott változatban olvashatóak. A válogatásban találkozhatunk azokkal az ismerős népmesei fordulatokkal, amikor a rút békából jóképű királyfi válik, vagy a szegény legény kiállja a próbát, s övé lesz a király leánya és legalább a fele királysága, vagy amikor a vén banya gonosz bűbája szertefoszlik, s áldozatai visszaváltoznak eredeti alakjukba, és amikor a szeretet ereje holtából is képes feltámasztani a hitvest vagy épp a gyermeket. A rettenthetetlen királyfi válogatása tartalmaz ismertebb Grimm-meséket, mint a Békakirály és Vas Henrik, Az aranymadár, A libapásztorlány a kútnál, de számos olyan történetet is, amelyek a korábbi népszerű magyar kiadásokban nem szerepeltek. Ilyen a kötet címadó meséje a minden próbát félelem nélkül kiálló királyfiról, vagy a gonosz boszorkány édes- és mostohalányáról szóló Vakító menyasszony, kormos menyasszony, vagy a szamártestbe született legény története... - és még sorolhatnánk a negyven mese mindegyikének emlékezetes szereplőit, ám a kedves olvasó is akkor nyeri el méltó jutalmát, ha elmerül a mesék varázslatos világában.

Ez a vaskos, 344 oldalas mesekönyv 13,80 euróért már a miénk lehet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése