2015. október 11., vasárnap

Programajánló október 12-18.

Rohamléptekkel múlik az idő, Losoncon lassan de biztosan javítják az évtizedekig elhanyagolt zsinagógát és a régi városházát is, sőt a téren épülő üzletközpont építését is lassan befejezik. Változik a város, a megszokott utcakép, csak az emberek gondolkodását nehéz kimozdítani a megszokott mederből…


Hogy könnyebb legyen új gondolatokhoz jutni, sok szeretettel ajánlom a különböző kulturális programokat, amelyekre ellátogathatunk a héten.

Kezdjük mindjárt a mával: délután 16.00 órától várják a gyermekeket és a kreatív felnőtteket a Magyar Kulturális Központba, ahol a CSIRIBIRI Játszóház keretén belül ezúttal Mács Katalin és Hajdók Hajnalka vezet be az illatos szappan készítésének rejtelmeibe. Ráadásul karkötők is készülnek majd amíg dermednek a szappanok! A részvétel ingyenes, kár lenne kihagyni!

A Nógrádi Múzeum és Galériában előadássorozat foglalkozik a magyarországi szlovákokkal, ma délután 14.00 órától, majd hétfőn – október 12-én – 9.00 órától, illetve október 16-án pénteken 10.00 órától a téma szakértői ismertetik gondolataikat. Az előadássorozat a Dolná zem (Alföld) összefoglaló nevet viseli.

A Nógrádi Könyvtárba is érdemes lesz ellátogatni mindazoknak, akiket érdekel a környék történelme. Az 1938-1945 közötti időszakról a községi krónikák alapján született művet mutatják be szerzői, Mišo Šesták és Július Lomenčík. A könybemutató október 14-én (szerdán) 16.30 órakor kezdődik a szlovák szakirodalom részlegén. A könyv és az előadás is szlovák nyelvű.

Hogy városunk történelmi személyiségeiről is legyen némi elképzelésünk, október 15-én (csütörtökön) 17.00 órától a Magyar Kulturális Központban hallgatható meg Böszörményi István előadása a 200 éve született Losonczi Szígyártó Sámuelről.

Pénteken, október 16-án Losoncon megkezdődnek az Őszi Színházi Napok, délelőtt 10.00 órától a B.S. Timrava Színházban egy gyermekelőadás, délután 15.00 órától a szokásos felvonulás várható bohóccal és egyebekkel tarkítva.



Szombaton egyből a magyar nyelvű közönségnek kedveskednek, hiszen október 17-én a Kassai Thália Színház látogat el városunkba, hogy előadja a Mikó István rendezte Nebántsvirág című operettet. A 18.00 órakor kezdődő előadásra jegyek elővételben a Városi Információs Központban (MIC), valamint Sólyom Évánál (0918 484 544), Hahn Duray Évánál (0908 406 540) és Demecs Andreánál (0918 878 230) kaphatók 8 euróért, az előadás előtt a helyszínen majd 10 euróért.
Csak csendben súgom meg, hogy a darabban a szlovák televízióból is ismert Nádasdi Péter is szerepel, nem oly rég kapott Igric-díjat.

Nem tudom elég sűrűn elmondani, milyen örömmel tölt el, hogy október 19-én (hétfőn) majd Közép-Amerikába utazhatunk a losonci születésű Bella Lívia jóvoltából, aki csekély 2 hónapot töltött az ott található országokban. Tapasztalatairól, élményeiről mesél 17.00 órától a Nógrádi Könyvtárban, az ilyenkor szokásos fénykép-prezentációval támogatva meg Mexikótól Panamáig tartó mondanivalóját. A rendezvény ingyenes, magyar nyelvű, mindenkit sok szeretettel várunk!

Végezetül egy időpontváltozásra is szeretném felhívni a figyelmet. Az október 24-re – szombatra – meghirdetett városnéző séta vasárnapra – október 25. – tevődött át. Puntigán József vezetésével ismét felmehetünk majd a református templom tornyába például, ahonnan remek kis fotók készíthetők a városról és a környékről. Tervbe van véve a katolikus és az evangélikus templom is, ez utóbbit például még sosem láttam belülről.

Kellemes hetet kívánok mindenkinek, találkozunk a rendezvényeken!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése