2019. december 1., vasárnap

DECEMBERI előzetes programajánló

Elérkeztünk az év utolsó hónapjához, itt van december, a fagyos kinti levegővel és az ünnepek csodavárásával együtt. A programok többsége is ehhez igazodik.


Aki szeretné a mai délutánt jó társaságban és a friss levegőn tölteni, az ne hagyja ki a Katonák és kaszárnyák nyomába eredő városnéző sétát Puntigán József vezetésével. Találkozó 14.00 órakor az YMCA épülete előtt.

December 2-án (hétfőn) ismét találkozó a könyvtárban, 16.00 órától történetek és elbeszélések lesznek terítéken, melyek szerint Az író is ember.

Hétfőn este 20.00 órától érdemes lesz elsétálni az Apolló Moziba, ahol David Koller akusztikus koncertjére még mindig kapható néhány jegy.

December 4-én (szerdán) Rimaszombatban az egri borcsodák titkaiba avatja be az érdeklődőket Sike Tamás borász 18.00 órától. A Csillagházban megvalósuló előadásra a belépés díjtalan, az utána következő borkóstolóra előzetes regisztráció és 10 euró szükséges.

December 5-én (csütörtökön) az Apolló Moziban Kino Fest Anča címen a gyermekeknek szóló legjobb animációs filmekből vetítenek válogatást. A 17.00 órakor kezdődő eseményre 4 éves kortól várják a kicsiket, a filmekben párbeszéd nem hangzik el, tehát a nyelv nem korlátozó tényező...

Rimaszombatban ugyanaznap, vagyis december 5-én érkezik a Mikulás 15.30 órakor a fő térre.

December 6-án (pénteken) más városokba is megérkezik a Mikulás. Először Fülekre megy a Városháza épülete elé 15.00 órára. Losoncon 16.30 órakor várható a Köztársaság téren, ahol egyebek mellett egy műjégpályát is megnyit majd.

December 7-én (szombaton) ismét jótékonysági karácsonyi vásárt tartanak a losonci piac épületében. A kézzel készített termékek mellett a karácsonyi hangulatot kultúrműsor is fokozza.


December 8-án (vasárnap) az Őszi Színházi Napok záróakkordjaként 18.00 órától tekinthető meg a Sybill című 3 felvonásos operett. Jegyek a szokásos helyeken kaphatók.

December 10-én (kedden) a losonci DSS Libertas javára valósul meg jótékonysági koncert a zsinagógában. Adriana Kučerová operaénekesnő és a 40 tagú pozsonyi fiúkórus fellépése 18.00 órakor kezdődik, jegyek pedig 15 euróért válthatók.

Rimaszombatban kedden érdemes lesz ellátogatni 18.00 órára a Csillagházba, ahová Kovács Zoltán (Kovi), a VándorLáss egyik alapítója érkezik és mesél az esőerdőben szerzett tapasztalatairól és arról miért lángol az Amazonas-medence. A belépés díjtalan.

December 11-én (szerdán) egész Szlovákia karácsonyi dalokat fog énekelni. Losoncon 18.00 órától az evangélikus templomban lehet bekapcsolódni az eseménybe.

December 12-én (csütörtökön) a losonci Arany utcácskába várják az érdeklődőket, ahol délutáni program keretében gyulladnak ki a karácsonyfa fényei. Részletek ITT.

Füleken csütörtökön délután a Városi Honismereti Múzeumba várják az érdeklődőket a Mézeskalácsszív titka című kiállítás megnyitójára 16.30 órára, amelyet karácsonyi alkotóműhely kísér majd.


December 13-án (pénteken) délután 13.30 órától Füleken a Piac utcában Karácsonyi Vásár és Közös nyelvünk a zene címmel program várható.

December 15-én (vasárnap) gazdag programkínálat várható Losoncon és a környéken.
Konkrétan Losoncon a zsinagógában idén is a divaté lesz a főszerep, de a ruhák mellett a 4L’amour énekes kvartett is szerepet kap. A 17.00 órakor kezdődő programra a belépő 8 euró, a bevételt jótékonysági célokra használják fel.

Aki a divat helyett inkább a karácsonyra hangolódna, az menjen 16.00 órára a losonci evangélikus templomba, ahol Karácsonyi koncertet tart az Ozvena vegyeskar, az Echo énekegyüttes és a Serly Kamarakórus. Belépődíj tetszés szerint.

Füleken sem maradnak program nélkül vasárnap, hiszen 16.00 órától a XV. Karácsonyi koncertre kerül sor a Városi Művelődési Központban.

Aki pedig ennél kicsit távolabbra menne, annak ajánlom figyelmébe a II. Somoskői Adventet, amelyet a somoskői vár lábánál tartanak 9-16 óra között. A bütyköldén, báránysimogatáson kívül túrázni is lehet Prakfalvi Péter vezetésével, és melegedni, enni, inni a közeli Bakancsosban.

December 17-én (kedden) Füleken a művészeti alapiskola ad karácsonyi koncerteket a Városi Művelődési Központban 9.00, 10.30 és 16.00 órától.

December 21-én (szombaton) szintén Füleken 14.30 órától a hagyományos Örvendezzünk című összejövetel majd 17.00 órától karácsonyi táncház a Rakoncával.

December 26-án (csütörtökön) nem maradhat el a hagyományos karácsonyi futóverseny sem, amelyet immár 52-ik alkalommal rendeznek meg. Részletek ITT.

És aki a karácsonyi hangulaton kívül más élményekre is vágyik, annak ajánlom figyelmébe a losonci Apolló Mozi decemberi havi műsorát, amelyből nem hiányoznak a magyar nyelvű szinkronnal vetített filmek sem

Biztos vagyok benne, hogy a fentieken kívül egyéb programok is előkerülnek még, érdemes lesz tehát figyelni a heti programajánlókat is.

Kellemes adventi napokat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése