2015. március 29., vasárnap

ÁPRILISI előzetes programajánló

Remélem, mindenki átállította az órát! És azt is remélem, hogy aki tegnap ellátogatott a SVEJK VAGYOK című előadásra, az nagyon jól szórakozott, és az előadás jó hírét fogja terjeszteni! Ha a legközelebbi alkalommal minden mostani néző hoz magával egy új embert, megtelik a kultúrház… Csak mondom.
Ugyan április elseje csak szerdán lesz, úgy gondolom itt az ideje, hogy beírjuk a naptárunkba azt a rengeteg eseményt, amely áprilisban vár ránk Losoncon.

Előtte a szokásos figyelmeztetés: aki nem tudja mihez kezdjen a mai (március 29.) vasárnap délutánjával, az látogasson el 14.00 órára a Nógrádi Múzeum és Galériába, ahol patchwork tojásokat lehet készíteni a közkedvelt alkotóműhely keretén belül. A foglalkozás 17.00 óráig tart, belépődíj 1,50 euró.

Április 6-án hétfőn nagyon-nagyon érdemes lesz ellátogatni Fülekre, hiszen a X. Palóc Húsvét a Füleki Várban keretén belül nagyon gazdag program vár kicsikre és nagyokra!
Délelőtt 10.00 órától már kézműves foglalkozások a Motollával, íjászverseny, lovagoltatás, népzenekarok, és hasonlók, 13.15-től az Ifjú Szívek Táncszínház műsora, 14.30 meseelőadás, 15.15 Cimbalom Trió koncertje. Ennél részletesebb műsor ITT található.

Április 9-én (csütörtökön) 17.00 órától ismét Losonc, szeretlek! című szórakoztató műveltségi vetélkedő az Alapiskola Kármán-termében, értesüléseim szerint az eddigi sokszoros nyertes Alapiskola csapata és a losonci Pedagógiai és Szociális Akadémia csapata méri össze erejét. A kérdések összeállítója ismét Böszörményi István, nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt. Sőt, játékosok, ill. csapatok jelentkezését is várjuk! A küzdelem folytatódik!

Mellesleg aki szereti a fantázia birodalmát és a gyermekrajzokat, az ne hagyja ki csütörtökön délután 15.00 órától a losonci Matica-házban nyíló kiállítást, amely az országos képzőművészeti verseny immár harmadik évadának legjobb munkáit sorakoztatja fel.

Mindjárt másnap, vagyis április 10-én pénteken pedig a Szabó Gyula Emlékházban nyílik majd új kiállítás Koszorúk és szárnyak címmel. Szabó Gyula „szerelem” témájú, többnyire utolsó éveiben keletkezett festményeit tekinthetjük majd meg. A megnyitó 17.00 órakor kezdődik. Amúgy áprilisban képletesen szólva „beköltözünk” az Emlékházba, hiszen az események többsége ott zajlik majd. Nem titkolt szándékunk, hogy olyan látogatókat is „becsábítsunk” ide, akik még eddig nem vették a bátorságot, hogy ellátogassanak a Szabó Gyula házba.

Április 11. a KÖLTÉSZET NAPJA, József Attila születésnapja. Ennek örömére egy izgalmas beszélgetés vár ránk: Mire jó a vers? Mikor halnak ki a költők? Kell-e hétköznapra irodalom? Miként hat a genius loci az alkotóra? - ezekről a kérdésekről is beszélget Mizser Attila és Szászi Zoltán a, Szépírók Társaságának tagjai 16.00 órától a Szabó Gyula Emlékházban.

Mellesleg ugyanaznap a losonci parkban kutyakiállítás zajlik majd, akár azt is be lehet előtte iktatni a szombati programba, nem kell messzire menni…

Hogy ne távolodjunk el nagyon az irodalomtól, április 16-án (csütörtökön) Aich Pétert várják az Alapiskola Kármán-termébe egy író-olvasó találkozóra. Kezdés 17.00 órakor.

Ugyanazon a héten szombaton Salgótarjánból érkezik hozzánk egy kedves vendég Telek András személyében, aki a Tarján Borház tulajdonosa és aki ott már évek óta Borkurzusokat tart, hogy ne csak igyuk ezt a kellemes nedűt, hanem tudjunk is valamit a borokról. Losoncra ezúttal az egri borvidék, pontosabban Szomolya kézműves borait hozza el, és biztos vagyok benne, hogy nem okoz csalódást. Hogy a bor, némi pogácsa és a boros tudnivalók meg ne üljék nagyon a gyomrunkat, fűszerezésül egy kis irodalmat is keverünk a fentiekhez. A BORKÓSTOLÓ tehát április 18-án (szombaton) délután 17.00 órától kezdődik a Szabó Gyula Emlékházban, az élményt biztosító belépőjegy pedig 6,50 euróba kerül.

Április 23-án a losonci egyházi zeneiskola tagjai tartanak Tavaszi koncertet ismét a Szabó Gyula Emlékházban, kezdés 16.00 órától.

Aki inkább izgalmas természetfilmeket szeretne nézni, az szintén csütörtökön ugorjon el Fülekre, ahol a legendás K2 Stúdió filmjeit vetítik majd, kezdési időpontot még nem találtam a honlapon, a heti műsorokban majd pontosítjuk.

A hónap utolsó vasárnapját egy remek ember, művész társaságában tölthetjük: Dráfi Mátyás látogat el a Szabó Gyula Emlékházba, ahol 16.00 órai kezdettel „Én csak egy magyar vagyok!” című műsorával örvendezteti meg közönségét. A zenés irodalmi összeállítás célja, hogy felhívja a magyar nyelv gazdagságára és szépségére a figyelmet. Az előadás keretén belül klasszikus és kevésbé ismert magyar költők (Petőfi Sándor, Ady Endre, Nagy László, Gyimóthy Gábor) művei hallhatók. A prózai részeket népdalok szakítják meg; de az összeállításból nem hiányzik a külföldi műfordítók, írók magyar nyelvről alkotott véleménye sem. Az április 26-án 16.00 órakor kezdődő műsorra a belépőjegyek majd 5 euróért lesznek kaphatók.

És még egy kis szórakozás, immáron Füleken: április 29-én a Bulvár Színház "Ma estére szabad a kecó! – avagy a londoni szextett" című 2 részes bulvár burleszk műfaji megnevezéssel ellátott előadása tekinthető meg a Füleki Városi Művelődési Központban.

Részemről ennyi az előzetes havi programajánló, természetesen továbbra is várom az információkat minden érdekes rendezvényről, amely városunkban és a környékén zajlik. Szívesen népszerűsítem itt a blogon!
(érdemes a színessel jelölt szavakra kattintani, ott további információk találhatók)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése