2020. március 1., vasárnap

MÁRCIUSI előzetes programajánló

Februárból március lett, lassan tavaszodik… Nézzük, mikor hova menjünk, ha ki szeretnénk picit kapcsolódni a szürke hétköznapokból.

Március 2-án (hétfőn) érdemes lesz elsétálni a Nógrádi Könyvtárba, mégpedig 16.00 órára a szlovák szakirodalom részlegén található galériába, ott ugyanis Vincent Hložník festőművész, grafikus és szobrász illusztrációiból nyílik kiállítás.


Egy órával később, azaz 17.00 órától Új idők, új könyvek címmel beszélgetnek a könyvekről a Szótértők hagyományos havi találkozóján. 

Március 4-én (szerdán) 16.30 órától a Nógrádi Könyvtárban megtudhatjuk milyen a kamionos nők élete. Konkrétan Jarmila Zacher Pajpachová mesél a tapasztalatairól (szlovák nyelven).


Aki inkább moziba menne, az ne hagyja ki a losonci Apolló Moziban a videójáték alapján készült Sonic, a sündisznó című animációs kalandfilmet, amelyet 18.00 órától MAGYAR SZINKRONNAL vetítenek. A filmben egyebek mellett a gumiarcú Jim Carrey is szerepet kapott. Nem mellesleg pedig belépőjegy nyerhető a blog facebook oldalán!


Füleken szerdán színházba lehet menni, a losonci Kármán József Színház Dalszínház-múzeum című zenés kabaréjára 18.00 órától. Belépőjegyek már kaphatók.

Március 5-én (csütörtökön) a Nógrádi Múzeum és Galériában a gyapjút bemutató kiállítás mellett a Gubaňa márkanév alatt dolgozó társulás munkájával és tagjaival is meg lehet ismerkedni. A társulás helyi gyapjú felvásárlásával, feldolgozásával és ruházati termékek készítésével foglalkozik. A beszélgetés 16.00 órakor kezdődik.

Aki csütörtökön inkább színházba menne, az ne hagyja ki a Ján Ďurovčík által rendezett Rómeó és Júlia című táncszínházi előadást, amely március 5-én 19.00 órától a B.S. Timrava Színházban tekinthető meg.  
Aki erről Losoncon lemarad, az a produkciót március 19-én Rimaszombatban láthatja 19.00 órától.

Március 7-én (szombaton) a téli sportok kedvelőit várják egy kis versenyzésre Látkyra, ahol sí, hódeszka és szánkó kategóriákban szállhatnak versenybe a különböző életkorú nógrádiak.

Aki hétvégén inkább jótékonykodna, és tud kötni/horgolni, annak ajánlom figyelmébe a Nógrádi Múzeum és Galériában megvalósuló rendezvényt, amelynek keretében kórházak betegeinek és gyermekotthonok lakóinak készítenek vidám, puha takarókat.

Az azt követő héten egy három napos fesztivál zajlik majd Losoncon, Svet v meste (Világ a városban) címmel, amelynek keretében színházi előadások, koncertek, workshopok, előadások és beszélgetések várják az érdeklődőket március 12-14 között, azaz csütörtöktől szombatig. Részletek ITT.


Március 15-én gondolom mindenhol lezajlanak majd a szokásos megemlékezések, erről még nem kaptam részletesebb programot. Ami biztos, hogy Rimaszombatban vasárnap 18.00 órától Bródy János Ráadás címmel tart koncertet a Városi Művelődési Központban.

Március 16-án (hétfőn) ismét magyar szinkronos film a losonci Apolló Moziban, mégpedig a jó hosszú alcímet viselő Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) amerikai krimi, kalandfilm, akciófilm. Már most biztos, hogy a 18.00 órától kezdődő vetítésre egy darab belépőjegy lesz nyerhető a losonci anziksz faceboook oldalán.

Március 19-én (csütörtökön) Rimaszombatban Egy igaz barátságról esik szó a Csillagházban, egészen pontosan Pósa Lajos és Herman Ottó kapcsolatáról a levelezésük tükrében. 17.30 órától Bodnár Mónika - néprajzkutató, muzeológus tart róla előadást.


Március 21-én (szombaton) Füleken a Légy jó mindhalálig című nagysikerű előadás tekinthető meg a Városi Művelődési Központban a kassai Thália Színház előadásában. Jegyek már kaphatók.

A hónap vége felé, egészen pontosan március 24-én (kedden) elugorhatunk Patagóniába is, ahová ismét Whisky, az ismert énekes kalauzol el a Franz Sörfőzdében 19.00 órától.

Ugyanaznap Füleken egy szlovák nyelvű előadás, a Chlieb s maslom (Vajaskenyér) című tekinthető meg 18.00 órától a VMK-ban, a televízióból is ismert színészekkel.

Jelen pillanatban ennyi az ajánlatom, egészen biztosan előkerülnek még további rendezvények is, érdemes lesz figyelni a heti programajánlókat is.

Kellemes márciusi napokat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése