Krúdy Gyula
A has ezeregyéjszakája
Tericum Kiadó 2015
A több mint ötven elbeszélést és karcolatot tartalmazó kötet a gyomor örömeiről szól. Krúdy hőseivel együtt hosszú estéket tölthetünk Pest-Buda kisvendéglőiben, belehallgathatunk az evés-ivás közben szövődő beszélgetésekbe, magunkba szívhatjuk a "boldog békeidők" jóllakott, csöndes atmoszféráját.
Milyen a jó kocsmaillat?
Miért tápláló étel a varjúleves?
Miből főzik a levesek hercegét a ráklevest?
Mi a gábli?
Milyenek a szép magyar hasak?
Hogyan készítik Ujházi levesét és Esterházy rostélyosát?
A gasztronómiai kalandozások közepette feltűnik Szindbád is, aki újra és újra szerelmi emlékei után kutat, az elveszett múlt nyomát keresve utazik. A kötetben a "gyomorkalandok" mellett olvashatunk Petőfi Zoltán, Petőfi Sándor fiának utazásairól, továbbá arról, miért örvendezett Ferenc József öreg korában is kitűnő egészségnek, és hogyan kapcsolódik a szarvasgombás bélszínszelet a nagy operaszerző, Rossini nevéhez.
A válogatás nagy része elfeledett vagy kevésbé ismert Krúdy írásokat közöl.
A könyv ára 12 euró, rendelhető a tomute@azet.sk e-mail címen vagy a 0907 872 540 telefonszámon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése