Át is adom a szót Klárinak:
"Kezdjük ezt az évet egy nagyon klasszikus régi étellel, ami szerintem ízletes, meglehetősen egyszerű, de mégis kevesen csinálják. Inkább csak nosztalgikusan hallom ismerőseimtől ahogy mondják... hűha, ezt utoljára a nagyanyámnál ettem.....na szóval mi kell hozzá? Szándékosan nem a nevével kezdtem ennek az ételnek..
Na szóval,
néhány krumplit megfőzünk sós vízben majd leszűrjük, és gyúródeszkára vagy arra a célra használandó valamire kiterítjük.
Főtt krumpli és krumplinyomó csendélet :-) |
Azért terítjük, hogy gyorsabban hűljön majd a – nálam legalábbis – ritkán használt krumplitörővel gyönyörű pici kis darabokra „összenyomjuk”.
Krumpli átnyomva |
Sok sóval és félgrízes liszttel közepes lágyságú tésztára gyúrjuk.
Behavazott táj... :-) |
Tetszés szerinti gombócokat készítünk és míg be nem fejezzük az utolsó adag készítését addig egy fedett tál alatt tartjuk a masszát (állítólag megpuhul, ha lassan készítjük eme eledelt, ill. ha közben teregetünk, port törlünk, stb…)
Most még gombóc |
A kis gombócokat még kisebbre vágjuk és kézzel kígyóformát alakítunk belőle, majd felszeleteljük kb. 1 centis alakúra.
Most már nudli |
Eme alakzatokat aztán újból gyengéden tenyerünkkel tovább sikáljuk, míg egyforma kellemes kis „begyerőket” nem kapunk.
Na ez az ! A BEGYERŐ!!! Biztos ahány ház, annyi név???*
Kifőzve is nudli :-) |
A lényeg a lényeg a kis begyerőket forró sós vízben megfőzzük, „míg fel nem veti őket a víz” - hallom közben a mamuci csengő hangján valahol a messzeségben…
Túrós begyerő |
S mikor kiszedtük a vízből meglocsoljuk egy kis zsiradékkal, igazán finom, ha olvasztott vajat teszünk rá, szép aranysárgára felpezsdítve és aztán jöhet a túró, aki édesen szereti az akár dióval, mákkal, vajon perzselt prézlivel meghintve fogyaszthatja.
Vigyázat ! "A gyomrot megüli, de rendesen" - cseng a fülemben újból a nagymamám hangja.
Jó étvágyat és gyakori készítést!
Na pusszantás!
Klári"
*Klári képes beszámolója alapján igazán könnyű elkészíteni ezt a kiadós étket, amit nevezhetünk nudlinak is (ehhez számos variáció ITT található) vagy angyalbögyörőnek (további érdekes megnevezések ENNEK a cikknek az elején), és azt hiszem nem mondok valótlant, hogy innen már csak egy lépés az olasz gnocchi.
Hirtelen meg is éheztem :-)
Szia!
VálaszTörlésNálunk , a Bükk lábánál is begyerőnek hívtuk gyerekkorunkban. Most már nudli, de....én még mindig begyerőnek hívom, épp most készül!!!!
De jó! Amúgy nálunk a családban bögyörő :-)
VálaszTörlésAz meg külön öröm, hogy ezt a második éve hallgató blogot valaki még olvassa :-)