2015. augusztus 30., vasárnap

SZEPTEMBERI előzetes programajánló


Az elmúlt napok Losoncon a vigalom jegyében teltek, óriási tömeget mozgatott meg az idei városnapok is, ráadásul ma még a parkban folytatódik a műsor, estére pedig tűzijátékot is ígértek a szervezők. Közben előttünk a szeptember, a losonci magyar rendezvények időpontjait még mindig nem kaptam meg, érdemes lesz ezért figyelni a heti programajánlókat is itt a blogon.

A hiányzó kommunikáció miatt lemaradtunk a történelmi képeslapokat bemutató kiállítás megnyitójáról is, de sebaj, a kiállítás a Városháza házasságkötő termének előcsarnokában 9.00 – 16.00 között munkanapokon szeptember 30-ig megtekinthető.

Szeptember 4-én (pénteken) érdemes lesz ellátogatni Fülekre a Városi Könyvtárba, ahol Laboda Róbert Túlzások című kötetét Szászi Zoltán mutatja be 17.30 órai kezdettel.

Szeptember 6-án (vasárnap) sétáljunk egyet a losonci parkban, és közben álljunk meg az egykori gyermekjátszótér – ma kutyakifutó – területén, ahol a szomszédos egykori STRANDRA emlékeznek 10.00 – 16.00 óra között lelkes amatőrök kiállítás és beszélgetések formájában.

Szeptember 7-én (hétfőn) ismét a könyvtárban találkoznak a könyvet szerető SZÓTÉRTŐK, 17.00 órától Puntigán József mesél a meglehetősen ismeretlen Darkó István íróról, aki gyermek- és ifjúkorát töltötte Losoncon.

Szeptember 15-én (kedden) egy autóbusznyi losonci ismét útnak indul, ezúttal Hatvan és Budapest az úti cél, konkrétan a Vadászmúzeum és a Csontváry-kiállítás. Jelentkezni szeptember 9-ig kell az ITT olvasható telefonszámokon.

Szeptember 16-án szlovák nyelvű színházi előadás tekinthető meg a B. S. Timrava Színházban 19.00 órai kezdettel, Miro Gavran rendkívül népszerű darabjában ismert szlovák színésznők mutatják be a női lélek mélységeit. A Všetko o ženách (Mindent a nőkről) című előadásra 9 euróért válthatunk belépőjegyet.

Szeptember 19-én (szombaton) a nordic walking néven ismert sport szerelmeseit várják a losonci tóhoz, ahol különböző kategóriákba sorolva mérhetik össze „erejüket” a különböző távolságok megtételekor. A részvétel ingyenes, a szervezők némi frissítővel is szolgálnak,  szükség esetén nordic walking botok is kölcsönözhetők.

Szeptember 16-22 között tartják az Európai Mobilitási Hetet, ezen belül szeptember 20-án az autómentes napot, Losonc ekkor a Masaryk utcát szeretné majd autómentesíteni, bizonyára több érdekesség is vár még ránk akkor.

Szeptember 25-én a Szabó Gyula Emlékházban nyílik új kiállítás, Lóránt János Demeter akvarelljei tekinthetőek majd meg, egészen október 20-ig.

A felsoroltakon kívül várható még szeptemberben városnéző séta, a kicsiknek valószínűleg Csiribiri játszóház, a Phoenix Könyvesbolt is szeretné hivatalosan megnyitni az új bolthelyiségét, sőt, ideje lenne ismét borkóstolót is tartani… Türelmesen várom az illetékes „elvtársaktól és elvtársnőktől” a rendezvények hivatalos időpontjait, amint megkapom – közzéteszem!

Kívánok mindenkinek kellemes nyárutót, majd még kellemesebb indián nyarat – mert megérdemeljük!

2015. augusztus 29., szombat

LÁNCREAKCIÓ – az augusztusi nyertes

Tegnap éjfélkor járt le a blog LÁNCREAKCIÓ játékának beküldési határideje, hűséges játékosaink ezúttal sem hagytak cserben, amit ezúttal is sok szeretettel köszönök!


Lássuk először a kérdéseket és a helyes válaszokat:

1. Augusztusban nem maradhat el városunkban a Nógrádi Vásár, ami köré az utóbbi években nagyszabású rendezvénysorozatot álmodtak a szervezők. Immáron 320-ik éve rendeznek vásárt Losoncon, hiszen a város a vásártartás jogát:
a. 1622-ben II. Ferdinánd királytól
b. 1656-ban Wesselényi nádortól
c. 1695-ben I. Lipót (Leopold) királytól
kapta meg.

2. A Nógrádi Múzeum és Galéria ebben az évben már XXVII. alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Kerámia Szimpóziumot. Losonc mellett melyik település neve szerepel a rendezvény mai hivatalos címében?
a. Kálnó (Kalinovo)
b. Losonctamási (Tomášovce)
c. Videfalva (Vidiná)

3. És ha már a településeknél tartunk… Mi a szlovák megnevezése a romantikus nevű Rózsaszállás településnek?
a. Ružín
b. Ružiná
b. Ružinov

4. Jöjjön még egy kis szokásos nyelvhelyesség is: Melyik mondat a helyes?
a. Egyelőre ennyi, erőt vett rajtam a fáradság.
b. Egyelőre ennyi, erőt vett rajtam a fáradtság.
c. Egyenlőre ennyi, erőt vett rajtam a fáradtság.

E-mailben és a közösségi oldalon üzenetben összesen 8 helyes megfejtés érkezett, a blogra megjegyzésben érkezett megfejtés-tippeket sajnos nem tudom elfogadni, mivel nem a helyes választ tartalmazták.
Érdemes talán egy fél mondatot szánni az egyenlőre/egyelőre kérdésre: az „n” betűs változatot akkor használjuk, ha valamit egyenlő részre osztunk fel, ha mondjuk a munkánkat szakítjuk félbe, akkor az egyelőre változat a helyes.

És akkor a helyes megfejtők névsora (a válaszok beérkezési sorrendjében):
1.    Sperla Lucia
2.    Balázs Mária
3.    Korponai Tamás
4.    Bolyós Csilla
5.    Sabatsky Erzsébet
6.    Folk LC
7.    Bolyós Zsolt

Ezúttal a random.org oldalt hívtam segítségül a sorsoláshoz, az oldal pedig a 2-es számot sorsolta ki, tehát az augusztusi forduló nyertese BALÁZS MÁRIA. Szívből gratulálok, kérem tudassa melyik nyereményt választja az alábbi három közül:

1. Barta Majoros Kinga Masszázsszalonja által felajánlott nyeremény, egy váll- és hátmasszázsra jogosító ajándékutalvány. A szalon a Kármán József Alapiskola oldalsó bejáratától közelíthető meg a legkönnyebben, ITT található a honlapja, ITT pedig a közösségi oldala, lehet nézelődni.

Nagyon jó hely, csak ajánlani tudom!

2. A losonci WAU TAXI által felajánlott nyeremény, egy ezüst kedvezménykártya, amely használóját 12 %-os kedvezményre jogosítja fel. Akinek még nincs a mobiljában a telefonszám, most mentheti el: 0919 359 300. A társaság honlapja ITT böngészhető, közösségi oldalához ITT lehet csatlakozni.

Kedvezményesen és kényelmesen utazhat

3. Legújabb blogpartnerünk, a Zornička drogéria felajánlása egy 10 euró összegű ajándékutalvány. A Vasút utcai boltról ITT írtam bővebben, a szokásos árukínálaton kívül remek ajándéktárgyak is fellelhetők itt, ráadásul egyes termékek megvásárlásával a losonci kutyamenhelyet is támogatjuk. Ha időben szeretnénk értesülni az aktuális akciókról csatlakozzunk a bolt közösségi oldalához ITT.

Praktikus árucikkek és egyedi ajándékok

Természetesen játék lesz szeptemberben is, és továbbra is érvényes, hogy a legvégén különdíjat is kisorsolunk a leghűségesebb játékosok között.
Köszönöm a megtisztelő bizalmat, a nyertestől pedig várom a visszajelzést a kiválasztott nyereményét illetően.
(Érdemes a színessel jelölt szavakra kattintani, ott újabb információk olvashatók).

2015. augusztus 26., szerda

HÍRLEVÉL

Kaptam, közhírré teszem:

A Csemadok Losonci Alapszervezete kirándulást szervez

Úti cél: Hatvan - városnézés, Vadászmúzeum megtekintése,
            Budapest - Csontváry Kosztka Tivadar kiállítás a várban, 
            szabad program

forrás

Időpont:  2015. szeptember 15. - keddi nap

Indulás: Losonc, reggel 7:30 órakor a Posta épülete mellől

Részvételi díj: 11,00 euró /belépőjegyek ára a helyszínen HUF-ban fizetendő/

Jelentkezési határidő:  2015. szeptember 9.

Jelentkezni lehet: Hahn Éva  0908406540, Sólyom Éva  0918484544

A vadászmúzeum oldala ITT bogarászható.
A Csontváry kiállításról ITT olvasható részletesen mindenféle.

Könyvajánló 96

Azt írja a losonci Phoenix Könyvesbolt és Antikvárium, hogy hamarosan kezdődik az iskola, és ideje egy szép könyvvel tanulásra ösztönözni a gyermekeket. Például egy olyannal, amelyben okos embereket mutatnak be. Nem is akármilyen embereket...

Mátyás Szabolcs, 
Mátyás-Kulcsár Éva
Magyar "Óriásokról" gyerekeknek 

Mátyás Szabolcs és Társa, 2012

A könyv, melyet most a kezetekben tartotok, az "Ahol a zsenik bölcsője ring" című könyv gyermekeknek szóló változata. Közel hatvan olyan tudóst, feltalálót és egyéb hírességet ismerhettek meg belőle, akik nagyban hozzájárultak az emberiség fejlődéséhez és a világ jobbátételéhez.

A kötet - sok egyéb mellett - az új helyre költözött Phoenix Könyvesboltban vásárolható meg, ára 10 euró.

2015. augusztus 23., vasárnap

Programajánló augusztus 24-30.

forrás
Igen, a vakáció visszavonhatatlanul a végéhez közeledik, a gyerkőcök hamarosan ismét az iskolákban töltik majd a napjaikat, addig azonban még annyi minden történik és történhet!
Kalandra fel!

Augusztus 25-én (kedden) délután 16.00 órától a szervezők reményei szerint elárasztják a szappanbuborékok Szlovákia több városának utcáit is, ebből persze Losonc sem maradhat ki, csak itt a helyszín a losonci park lesz. Mindenki, aki kedvet érez, az buborékfúvóval felszerelkezve adja át magát a gyermeki élvezeteknek! Bővebben ITT olvashatunk a rendezvényről.

És ha augusztus, akkor nem maradhat el a Nógrádi Vásár sem, amely köré a szervezők több napig tartó rendezvényfolyamot álmodtak meg, immár negyedik éve. 1989 előtt a Nógrádi Vásár mindazoknak az áruknak a beszerző helye volt, amelyhez különben csak „pult alatt” lehetett hozzájutni, emlékszem milyen fantasztikus érzés volt gyerekkoromban a legnagyobb nyári hőségben télikabátot próbálgatni, mert „most van választék, most kell venni”…
Azóta a vásár választéka átment bóvliba, kivételt az egy-két kézműves képez, ennek ellenére a vásár óriási tömegeket mozgat meg napjainkban is.
Idén már augusztus 26-án, szerdán délután megnyitják a több mint 60 féle sört és mindenféle étkeket kínáló sörsátrakat, a nulladik napon este 10-ig hangolódhatunk a téren, zene és egyéb program nélkül.

Csütörtökön, augusztus 27-én aztán kezdetét veszi a hivatalos műsor, pontosabban a REVIVAL ROCK NIGHT, benne KISS, ELÁN és LED ZEPPELIN slágerek előadói.

Pénteken már a délelőtti órákban fúvószene hangjai mellett költhetjük a pénzünket, egyebek mellett a TRADITIONAL DIXIE STOMPERS szolgáltatja az örökzöld dallamokat.
Délután a város vezetése díjazza mindazoknak a munkáját, akik az elmúlt években sokat tettek a városért és még nem kaptak ezért elismerést…
Este a losonci születésű Rony Janeček hozza el megmutatni jelenlegi együttesét Prágából, nevük JOHN WOLFHOOKER 19.00 órától játszanak a rendezvény fő színpadán.
Utánuk az immáron klasszikusnak számító VIDIEK együttes következik, van-e ember, aki nem tudja felidézni egyetlen slágerük címét sem?

Pénteken és szombaton a Városháza mellett MESEPÓDIUM! A mesesátorban egész sor színházi előadás a kicsiknek, lesznek bohócok, meseolvasás a sok-sok meseelőadáson kívül, ráadásul a belépés ingyenes.

Szombaton babgulyásfőző versenyt rendeznek, majd 14.00 órától az egész Szlovákiából érkező fodrászok megpróbálnak egy új rekordot felállítani azzal, hogy egy időben fognak sokan egyszerre hajat fodrászolni.
17.00 órakor a Kubinyi téren gyülekező gépkocsi veteránok indulnak el a városon keresztül valamerre, amúgy érdemes lesz kinézni a Kubinyi térre, hiszen közben a MR. PSYCHO & THE DARK ANGELS koncertezik ott.
A szombati nap zenei kínálatát ŠTEFAN "PIŠTA" BARTUŠ dzsesszprojektje fűszerezi, előtte a salgótarjáni ÜRGE JAZZ BAND hevíti a hangulatot, este aztán buli minden irányból – két kamion és egy nagy sátor - lesz BRAZIL SZAMBA SHOW, egy rakás DJ és mindenféle zene, a téren és környéken lakók már remélem beszerezték a füldugóikat a nyugodt alvásuk érdekében. Vagy ki kell menni bulizni, és akkor nincs gond…

Vasárnap kicsit nyugodtabb hangulatban folytatódik a losonci őrület, hiszen a hagyományokhoz híven középkori napot tartanak a ligetben, hagyományőrző csoportok fellépései, középkori zene, ételek, harcok és egyebek. A napot, és magát a rendezvénysorozatot is, az esti tűzijáték zárja majd.
(A városnapok részletes műsora ITT bogarászható.)

Kívánom mindenkinek, hogy élje át épségben egészségben az utolsó augusztusi hetet, közben ne felejtse el beküldeni LÁNCREAKCIÓ játékunk helyes megfejtését, hiszen változatlanul 3 érdekes nyeremény közül választhatja majd ki a nyertes a neki legjobban tetszőt.
Jó bulizást!

(a színessel jelölt szavakra kattintva további információk olvashatók)

2015. augusztus 19., szerda

Könyvajánló 95

Ezen a héten a gyors autók szerelmeseinek érkezett ajánlat az új helyre költözött Phoenix Könyvesbolt és Antikvárium jóvoltából, mondjuk a dátum nem a legfrissebb a köteten, de aki a jó sztorikat szereti, az ne hagyja ki ezt sem!

Dávid Sándor
Forma-1 
Sztorik 2011-2012
Duna International Kft., 2011

A 2011-es év krónikái, beszámolói, a 2012-es év változásai, programjai, szabálymódosításai.
A világ legnagyobb vándorcirkusza továbbra is milliók figyelmét köti le, amelybe Dávid Sándor egyedi hangvételű könyvei idén immár 14. alkalommal vezetik be az érdeklődő magyar Forma 1 rajongókat is.

A 376 oldalas kötet a Phoenix Könyvesboltban várja gazdáját, ára 10 euró.

forrás






Aki ennél olcsóbban szeretne könyvhöz jutni, az bogarássza át a bolt antikváriumi kínálatát, például a kapualj alatt egy rakás könyv csupán 1 euró!

2015. augusztus 16., vasárnap

Programajánló augusztus 17-23.

forrás
Aki a meleget szereti, idén igazán nem panaszkodhat, sőt, most már az se panaszkodjon, aki nem szereti, elvégre jön az esőkkel tarkított lehűlés.

Ma viszont még a rimaszombatiak imádkoznak a kellemes időért, hiszen ma délután 17.00 órakor nyitja kapuit az idei AugusztusFeszt az ottani amfiteátrumban, a plakát szerint fellép Zoltán Erika, Charley és a Hooligans. Belépőjegy a helyszínen 10 € (6-14 éves korig 5 €, 6 éven aluli gyermekek számára ingyenes).

Hasonlóan a zene jegyében telik a fülekiek vasárnap estéje is, hiszen 19.00 órától a Budapest Bár ad a vár udvarán koncertet, belépőjegy szintén 10 euróért kapható.

Változatlanul csak javasolni tudom a galériák és múzeumok meglátogatását, akár meleg van, akár hideg, a Nógrádi Múzeum és Galériában szeptember 20-ig tekinthető meg a XXVII. Nemzetközi Kerámia Szimpózium során született művek kiállítása, és aki még nem látta Szabó Gyula Koszorúk és szárnyak című tárlatát, az keresse fel a művész egykori lakóhelyéből kialakított Emlékházat, szeptemberben ott is új kiállítás nyílik majd.

Mivel Losoncon a hónap végén tartják majd a 4 napos eszem-iszommal, zenével, vásárral, egyebekkel megspékelt óriásbulit, ezen a héten alig lesz valami említésre méltó esemény a városban. Ennek ellenére 2 mozifilmre is szeretném felhívni a figyelmet, az egyiket az Apolló Moziban csütörtöktől vasárnapig vetítik és a losonci Miro Drobný a rendezője, a címe pedig Rytmus sídliskový sen („Lakótelepi álom”). Augusztus 20-án a film bemutatója 17.00 órakor kezdődik, a többi napokon 19.30-tól látható.

A másik filmet a ligeti kerti moziban vetítik majd augusztus 22-én szombaton este 21.00 órától címe Proč? (Miért?) és egy valós történeten alapul: a 80-as években a drukkerek szétvertek egy egész vonatot és félelemben tartották az utasokat és a vonat személyzetét. És sajnos még ma is aktuális. A filmvetítésre a belépés ingyenes.

Vasárnap augusztus 23-án a losonci tónál reggel 8.30-tól kutyakiállítást rendeznek, akinek mindez kevés lenne az nyugodtan elugorhat a losonci kutyamenhelyre is, ott lehet kutyát sétáltatni, kiskutyákat simogatni és természetesen mindenféle segítséget szívesen vesznek.

Nagyjából ennyi a heti ajánlatom, a losonciak gyűjtsenek erőt a városnapokra, a blog olvasói ne felejtsenek el játszani a LÁNCREAKCIÓ játékunk augusztusi fordulójában is. Szeptemberben beindul az élet a magyar rendezvények terén is, mindenféle izgalmas dolog vár majd ránk!


2015. augusztus 14., péntek

LÁNCREAKCIÓ - augusztusi forduló

Vasárnap azt ígértem, hogy a héten játszunk, nos jobb későn mint soha, bár őszintén bevallom, ebben a kánikulában még a gondolkodás is nehezebben megy, mint máskor. Jövő hétre már egy kis enyhülést ígérnek, így reményeim szerint érkeznek majd a helyes megfejtések is!
Időt hagyok bőven: a helyes megfejtések beküldési határideje ezúttal augusztus 28. (péntek) éjfél lesz.
A feladat változatlan: a 4 kérdés helyes válaszának betűjelét kell megírni e-mailben (losoncianziksz@gmail.com), vagy a blog facebook oldalán üzenetben.

Lássuk mindjárt a kérdéseket:

1. Augusztusban nem maradhat el városunkban a Nógrádi Vásár, ami köré az utóbbi években nagyszabású rendezvénysorozatot álmodtak a szervezők. Immáron 320-ik éve rendeznek vásárt Losoncon, hiszen a város a vásártartás jogát:
a. 1622-ben II. Ferdinánd királytól
b. 1656-ban Wesselényi nádortól
c. 1695-ben I. Lipót (Leopold) királytól
kapta meg.

2. A Nógrádi Múzeum és Galéria ebben az évben már XXVII. alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Kerámia Szimpóziumot. Losonc mellett melyik település neve szerepel a rendezvény mai hivatalos címében?
a. Kálnó (Kalinovo)
b. Losonctamási (Tomášovce)
c. Videfalva (Vidiná)

3. És ha már a településeknél tartunk… Mi a szlovák megnevezése a romantikus nevű Rózsaszállás településnek?
a. Ružín
b. Ružiná
b. Ružinov

4. Jöjjön még egy kis szokásos nyelvhelyesség is: Melyik mondat a helyes?
a. Egyelőre ennyi, erőt vett rajtam a fáradság.
b. Egyelőre ennyi, erőt vett rajtam a fáradtság.
c. Egyenlőre ennyi, erőt vett rajtam a fáradtság.

Szokásainkhoz híven ebben a körben is egy nyertest sorsolunk majd ki, aki az alábbi blogpartnerek felajánlott nyereményei közül kiválaszthatja az egy neki tetszőt:

A játék kezdete óta várja Barta Majoros Kinga, hogy a nyertest megmasszírozhassa, hátha végre augusztusban éppen a Masszázsszalonja által felajánlott nyereményt, egy váll- és hátmasszázsra jogosító ajándékutalványt választja ki a boldog szerencsés. A szalon a Kármán József Alapiskola oldalsó bejáratától közelíthető meg a legkönnyebben, ITT található a honlapja, ITT pedig a közösségi oldala, lehet nézelődni.

Egy kellemes masszázs jöhet?

Ebben a nyári hőségben örülünk, ha nem kell sokat gyalogolni, de a helyváltoztatás egyik kényelmes módját is választhatjuk a losonci WAU TAXI által. Aki sokat taxizik az nem bánja, ha mindezt olcsóbban teheti: erre szolgál a játékunkban megnyerhető ezüst kedvezménykártya, amely használóját 12 %-os kedvezményre jogosítja fel. Akinek még nincs a mobiljában a telefonszám, most mentheti el: 0919 359 300. A társaság honlapja ITT böngészhető, közösségi oldalához ITT lehet csatlakozni.

Utazzunk kedvezményesen taxival!

Augusztusban a harmadik nyereményt a legújabb blogpartnerünk, a Zornička drogéria biztosítja, egy 10 euró összegű ajándékutalvány formájában. A Vasút utcai boltról ITT írtam bővebben, a szokásos árukínálaton kívül remek ajándéktárgyak is fellelhetők itt, ráadásul egyes termékek megvásárlásával a losonci kutyamenhelyet is támogatjuk. Ha időben szeretnénk értesülni az aktuális akciókról csatlakozzunk a bolt közösségi oldalához ITT.

A puritán külső mögött egy rakás meglepetés rejtőzik...

Hagyományainkhoz hűen még egy kis névsorolvasás a végére (ezek az ajándékok már gazdára leltek):
Májusi fordulónk nyertese a PROVENCE ILLATA bolt ajándékát választotta, ahol ajándéktárgyakon és festményeken kívül a kreatív kellékek széles választéka kapható, ill. rendelhető meg.

Májusban a Provence Illatában válogattak

Júniusban a blogunkon is bemutatott FOLK LC népzenei együttes az ALTERNATIVE Virágboltban levásárolható 10 eurós ajándékutalványt választotta ki nyereménynek, ezúttal nem vágott virágot, hanem cserepes növényeket vittek haza.

A FOLK LC és ajándéka

Júliusi fordulónk nyertese bizonyára szeret olvasni, így az új helyre költözött PHOENIX Könyvesbolt és Antikvárium ajándékát kérte és kapta meg. Mellesleg nagyon sokat segítenénk a boltnak, ha alaposan átnéznénk mondjuk az 1 eurós antikváriumi könyvek kínálatát a kapu alatt, vagy akár a többi könyv közül is merészen vásárolnánk, jelenleg több a könyv, mint a szabad polc a boltban!

Az 1 eurós antikváriumi könyvek egy része

Természetesen továbbra is érvényes, hogy a legtöbb fordulóba bekapcsolódó és helyes megfejtést beküldő játékosok között a legvégén majd különdíjat is kisorsolunk, érdemes tehát játszani!

2015. augusztus 12., szerda

Könyvajánló 94

Gyorsan múlnak ezek a kánikulai napok is, nem? Ismét szerda, nem maradhat el a könyvajánlónk, amely az új helyre költözött Phoenix Könyvesbolt és Antikvárium jóvoltából hétről-hétre mindig más műfajba kalauzol el bennünket. Ezen a héten a néprajz felé, hiszen arra még nem jártunk...

Csáky Károly
Néprajzkutatások, kutatók és gyűjtemények Hontban
Lilium Aurum, 2007

Csáky Károly tanári tevékenysége mellett évtizedek óta rendszeres helytörténeti-néprajzi kutatómunkát végez. A kötet forrásértékű anyagokat tartalmaz gazdag képmelléklettel, lábjegyzetekkel, irodalmi forrásokkal.
A kötet a Phoenix Könyvesboltban vásárolható meg 11 euróért.

Mellesleg szombaton 18.00 órakor nyílik a Füleki Vármúzeumban a régi mesterségek mai művelőinek kiállítása, gondoltam szólok erről is...

2015. augusztus 9., vasárnap

Programajánló augusztus 10-16.

forrás
Tiszta erőből nyár! Bár az esti sötétség már korábban érkezik, és a napfelkelte később, ráadásul már a darazsak sem bírnak magukkal, azért még nyár van, igazi augusztus!
Ebben az embert próbáló kánikulában a legjobb víz közelében lenni, sok víz közelében, a losonc környéki strandok közül például ITT válogathatunk, de elmehetünk akár Rózsaszállásra is. (Ezt most fedeztem fel, mármint a hely magyar nevét – aki kíváncsi, utánanézhet miről beszélek…)

Ma délután 14.00 órakor városi PIKNIK kezdődik a ligetben, a gyermekeket meseelőadással szórakoztatják, a felnőtteknek pedig a Cover Bridge együttes és DJ Attila zenél majd. Ezúttal a fűre lépni kötelező! Mellesleg megszületett Hyrem láma „kislámája”, így Lili és Bambi őzek mellett egy újabb négylábúval gazdagodott a ligeti mini állatkertünk…

Szerdán, augusztus 12-én a Nógrádi Múzeum és Galériába várnak mindenkit 16.30 órára, a XXVII. Nemzetközi Kerámia Szimpózium kiállításának megnyitójára. Ezúttal szlovákiai és lengyelországi művészek munkáit tekinthetjük meg szeptember 20-ig.

Csütörtökön, augusztus 13-án szlovák nyelvű színházi előadás látható Losoncon Hová jár Oscar Wilde vacsorázni? (Kam chodí Oscar Wilde na večeru?) címmel 19.00 órától a B. S. Timrava Színházban.

Pénteken, augusztus 14-én már kora délutántól vár minket Fülek, ahol egészen vasárnapig Városnapok és a XXV. Palóc Napok rendezvénysorozata zajlik majd. Pénteken főleg a kézműveseké és a népzenéé a főszerep, szombaton egész nap vásár, gyerekprogramok tömkelege este pedig a Karthago zenekar koncertje, vasárnap pedig mise, körmenet, foci, este pedig a Budapest Bár zenekar várja a rajongóit. Részletesebb műsor ITT olvasható.

Mellesleg ma reggel két hátizsákos fiatal kószált Losonc utcáin, az egyikük hátizsákjához erősített kartonlapra az volt írva, hogy „PEST”. Valamiért egyből az jutott az eszembe, hogy mennek a SZIGETRE, és valóban: augusztus 10-17. között zajlik ez a rendkívül népszerű fesztivál a magyar fővárosban… Ezt csak azért mondom, hogy aki nem tudja mit kezdjen itthon magával, az oda is elugorhat.

Úgy gondolom lassan ideje lesz megint játszani, a héten érdemes lesz figyelni a blogot, jön a LÁNCREAKCIÓ játékunk augusztusi fordulója, természetesen egy újabb blogpartner felajánlásával. Kár lenne kihagyni!
Kívánok mindenkinek jó egészséget, próbáljuk meg épen és ésszel élvezni ezt a kánikulát, aztán aki teheti kulturálódjon is – az sose árt!

2015. augusztus 5., szerda

Könyvajánló 93

Hahó, hahó, pontos időjelzést adunk: szerda van!
Ennek megfelelően ma ismét könyvajánló az új helyre költözött Phoenix Könyvesbolt és Antikvárium jóvoltából: - amúgy ha azt mondom Godot-ra várva, az ismerőseim többsége egyből rávágja, hogy a mű írója Samuel Beckett, nos mai ajánlatunk is Beckett mű, csak kevésbé ismert.

Samuel Beckett
Molloy
Malone meghal 
A megnevezhetetlen
Európa Könyvkiadó, 2006

A Molloy, a Malone meghal és A megnevezhetetlen, amelyek rendszerint együtt jelennek meg és Trilógia összefoglaló címen is ismertek, Beckett írói pályafutásának ugyanabban a kimagaslóan termékeny szakaszában (1947-49) keletkeztek, mint a Godot-ra várva, s ahogy emez a drámáknak, úgy a Trilógia Beckett prózaírói munkásságának legnagyobb sikert aratott és legtöbbet elemzett alkotása. A Molloy két, egyes szám első személyben előadott s egymást mintegy tükröző monológ: az anyját kereső címszereplőé, aki odisszeája során városban és vidéken egyaránt elveszetten bolyong, illetve az ő keresésére küldött magánnyomozóé, Morané, akivel épp csak elkerülik egymást. A regény e két különböző jellemű, de hasonló sorsú alak hányattatásait fergeteges komédiaként adja elő. A Malone meghal főszereplője az ágyhoz kötött, haldokló Malone, akinek elméjét - és hátralévő idejét - emlékfoszlányok, kitalált történetek és a hozzájuk fűzött keserű kommentárok töltik ki. A megnevezhetetlen, amelyben nemcsak a két közvetlen regényelőzménynek, hanem Beckett korábbi írásainak szereplői is felbukkannak, egy test nélküli tudat óriásmonológja. Képzeletgazdag, roppant nyelvi erejű metafizikai mű, alászállás a kétségbeesés és a rémület feneketlen mélységeibe. A Trilógia 1987-ben jelent meg magyarul - újrakiadásával a szerző születésének századik évfordulójára emlékezünk.

Ez a vaskos (586 oldalas) kötet természetesen a Phoenix Könyvesboltban vásárolható meg az új helyen, 12,28 euróért.  
Amúgy a kapu alatti polcok tele vannak 1 eurós antikváriumi könyvekkel, csak mondom!

2015. augusztus 2., vasárnap

AUGUSZTUSI előzetes programajánló

forrás
Bizony már a nyári vakáció második felébe huppantunk, ideje újra átgondolni mi mindent terveztünk még idén nyárra, és abból mit lehet még megvalósítani…
Az ígérik, hamarosan ismét ránk köszön a kánikula, továbbra is ajánlani tudom a Nógrádi Múzeum és Galéria valamint a Szabó Gyula Emlékház hűvös termeit, látnivaló van bőven!

Szintén felfrissülést hozhat az augusztus 5-én (szerdán) a református templomban 18.00 órára hirdetett komolyzenei koncert, sajnos sehol sem találtam ehhez pontosabb információkat, de akit érdekel ez a kikapcsolódási lehetőség, gondolom utánajár a dolognak.

Egész nyáron ingyenesen mozizhatunk szombaton a losonci kerti moziban, augusztus 8-án a Hrabal műből 1989-ben készült Gyengéd barbár (Nežný barbar) című filmet vetítik B. Polívka és J. Menzel szereplésével,
15-én a lengyel Yesterday című filmet vetítik, amely a 60-as években játszódik és természetesen a Beatles együtteshez is köze van…
22-én a Miért? (Proč?) című filmet vetítik a 80-as évek futballhuligánjairól, ma is aktuális, ajánlom mindenki szíves figyelmébe,
29-én pedig Az éjféli mise (Polnočná omša) című film tekinthető meg, amely 1962-ben készült, és többek között Ladislav Chudík és Bara Margit is látható benne.
Augusztusban az ingyenes vetítések a júliusihoz képest fél órával korábban, este 21.00 órakor kezdődnek.

Augusztus 9-én (vasárnap) egy nagy közös losonci PIKNIKRE várnak mindenkit a parkba 14.00 órára. A szervezők ivóvizet és néhány piknikasztalt biztosítanak, de természetesen mindenki vigyen magával azt, amire saját maga szerint egy hamisítatlan fűben üldögélős piknikhez szüksége van… A jó hangulatról a Cover Bridge együttes és DJ Attila gondoskodik, a gyermekeknek lesz színházi előadás és lovaglás, amúgy minden vasárnap délután ingyenesen meglovagoltatják a gyermekeket az erre kijelölt kifutóban. Mindenkit szeretettel várnak, a piknikelés ingyenes!

Augusztus 13-án (csütürtökön) 19.00 órától mindazokat várják a B.S Timrava Színházba, akik egy kis könnyed kikapcsolódásra vágynak, és kíváncsiak Hová jár Oscar Wilde vacsorázni? (Kam chodí Oscar Wilde na večeru?) A szlovák nyelvű színházi előadásban többek között Michaela Čobejovát láthatjuk.

Augusztus 14-16 között irány Fülek, hiszen a péntektől vasárnapig válogatott műsorok tömkelege várja a városba látogatókat. Lesz többek között Karthágó, Budapest Bár koncert, Szécsi Pál emlékkoncert, fellép a losonci FOLK LC, a Szőttes, Korpás Éva, Zsapka Attila – hogy csak néhány ismert nevet említsek. Részletes műsor ITT olvasható, érdemes átböngészni!

Augusztus 23-án (vasárnap) ismét a kutyaimádók lepik el a losonci víztárózó (priehrada) környékét, a kutyakiállítás reggel 8.30-kor kezdődik.

Augusztus 25-én (kedden) délután 16.00 órától Losonc utcáit valószínűleg ellepik a szappanbuborékok, hiszen akkor rendezik a Bubble Day-t a Buborékok napját, amelyre immár másodszor kerül sor Szlovákia több városában is. Fújjuk a magunkét!

És akkor augusztus utolsó hétvégéjén jöjjön, aminek jönnie kell, az elmaradhatatlan losonci eszem-iszom, buli a négyzeten, amely ha jól sejtem a Nógrádi Vásárból nőtte ki magát ilyen jelentős eseménnyé.  Az idei Losonci Városnapok augusztus 27-én (csütörtökön) kezdődik és 30-án (vasárnap) ér véget, részletes műsort még nem találtam, de biztos vagyok benne, hogy idén sem fogunk unatkozni!

Ennyi részemről az augusztusi előzetes, reményeim szerint ez a programsor kibővül majd további rendezvényekkel is, zajlanak az egyeztetések, amint kiderülnek a részletek hírt adok róluk!
Kellemes augusztust, jó pihenést, természetesen augusztusban sem maradhat el a Láncreakció című játékunk, érdemes lesz követni a blogot!