2014. szeptember 28., vasárnap

OKTÓBERI előzetes programajánló

Ugyan még hátravan pár nap a szeptemberből, de olyan sok az októberi program, hogy úgy gondoltam itt az ideje a havi előzetes programajánlónak.

A Csemadok megalakulásának 65-ik évfordulója jegyében Losoncon Őszi kulturális rendezvénysorozatot tartanak, ennek indító rendezvénye a szeptember 30-án délután 17.00 órakor nyíló KIÁLLÍTÁS, amely a Kármán J. Alapiskola Kármán-termében csaknem október végéig tekinthető majd meg. A Csemadok elmúlt 65 évének losonci személyiségei, eseményei kapnak helyet a tárlatban.

Október 2. (csütörtök) rendkívül érdekes nap lesz. Délután 16.00 órakor a Nógrádi Múzeum és Galériában Fischer Ernő kiállításának megnyitójára kerül sor,
17.00 órai kezdettel Böszörményi István Madách Imre halálának 150. évfordulója alkalmából tart vetítettképes előadást a Magyar Kulturális Központban „2014 a Madách évfordulók éve” címmel,
majd este 19.00 órakor a Szabó Gyula Emlékházban kerül sor Fischer Ernő rajzai és vázlatai kiállításának megnyitójára, miközben a kiállítás szervezőivel és vendégeivel is lehet majd beszélgetni.

Másnap, október 3-án (pénteken) 17.00 órai kezdettel a losonci református templomban az Ozvena vegyeskar koncertezik.

Szombaton, október 4-én egy kis sétára invitálunk mindenkit. Blogunk helytörténeti cikkeinek írója, Puntigán József vezetésével járjuk be a losonci Vasúti utca környékét, 14.00 órakor találkozunk a vasútállomás előtt, a séta végén pedig betérünk megpihenni az MKK-ba.

Október 9-én (csütörtökön) ismét városunkba látogat Balla Ede Zsolt, hogy 17.00 órától a Magyar Kulturális Központban „Velemértől Csíksomlyóig – a magyarság szent helyei” címmel tartson előadást.

Október 10-én (pénteken) a Jövő városa (Mesto budúcnosti) című gyermekrajz kiállítás megnyitójára várnak minden érdeklődőt délelőtt 10 órára a Városháza Házasságkötő termének előcsarnokába.

Október 11-12-én szervezik a Medvesi Fotós Maratont, erről az egész elképesztően nagyszabású rendezvényről a blogunk jobb alsó sávjába belinkelt blogoldalon olvashatók részletek.

Szórakozva művelődni – ez is lehetne a jelszava a Klubszerdáink Losonc, szeretlek! elnevezésű zenés műveltségi vetélkedőjének, amelynek első „próbaverzióját” még a nyár előtt tartottuk. Reményeink szerint október 15-én (szerdán) 17.00 órától az akkori nyertes csapat mérkőzik meg az alapiskola csapatával (ha nem így lesz, majd kiderül az is), új kérdések, új izgalmak várják nem csak a játékosokat, hanem a vetélkedő nézőit is. Én mondom, nagyon jó szórakozás ez…

Másnap, október 16-án ismét nehéz lesz eldönteni merre induljon az ember, ugyanis a Szabó Gyula Emlékházban a tavaly már Losoncon járt Andreas kvartett ad ismét koncertet,
az Alapiskola Kármán-termében pedig 17 órától a nógrádi évszázadokban kalandozik Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, illetve az éppen zajló Pósa Lajos Emlékév keretén belül bemutatják Pósa bácsi Őszi napfény című kötetét. További vendégek: Csipka Rozália a Siker Kiadó vezetője és Lázár Balázs a Vígszínház színművésze.

Október 17-én (pénteken) érdemes lesz elugrani Fülekre, ott ugyanis Lackfi János: Milyenek a magyarok címmel irodalmi estet szerveznek a Városi Könyvtárban. Kezdés 17.10-kor.

Losoncon október 18-ára tették át a szeptemberre beharangozott II. APAFest dátumát, sőt a helyszín is változott, a Fekete Sas vendéglő fogadja be a zenészeket. A 18 óra 10 perckor kezdődő eseményen fellépnek: Peter Janků, Tyger, The Dark Angels (acoustic trio).

Szintén szombaton Geoparkos túrára is lehet majd menni, de ehhez legkésőbb október 15-ig jelezni kell a részvételt. Az útvonal: Kalonda - Bujár - Mucsényi-barlang - "Piesnya" / Nagyromhány. Indulás: 8.30.

Még mindig szombat és október 18: Füleken 16.00 órai kezdettel a Verséneklő Együttesek VIII. Országos Fesztiváljának gála műsorában sztárvendég a BALKAN FANATIK zenekar. Helyszín a VMK, mindenkit szeretettel várnak!

És hogy a gyermekeknek is jusson némi program október 19-én (vasárnap) ismét megnyitja kapuit a Csiribiri játszóház, 16.00 órára várják az érdeklődőket a Magyar Kulturális Központba, részletek majd később.

Október 23-24-én Losoncon ismét a dzsessz kerül a középpontba, már ami a zenei kínálatot illeti. A Vásárcsarnokban szervezik az Őszi dzsessz-levelek (Jazzove lístie) elnevezésű kétnapos lelket-szívet melengető eseményt.

És hogy méltó befejezése legyen a Csemadokot ünneplő rendezvénysorozatnak, október 24-én (pénteken) 18.00 órai kezdettel a Vigadó nagytermében „Múlt-jelen-jövő” címmel tartanak ünnepi műsort, ahol városunk művészeti csoportjai, szólistái láthatók és hallhatók. A műsor után zenés-táncos szórakozás Botos Béla és népi zenekara szolgáltatja a talpalávalót, tárogatón pedig Agócs Sándor játszik.

Aki színházba vágyik, és igazán jól szeretne szórakozni, az ne hagyja ki a kassai Thália Csaó Bambínó című zenés családi revüjét október 25-én 18.00 órai kezdettel a Füleki VMK-ban.

Egy biztos: október 29-én ismét Klubszerda, a pontos témát még egyeztetnünk kell, de az szintén biztos, hogy mindenkit szeretettel várunk!

És a hónap végén, egészen pontosan október 31-én érdemes lesz elugrani Rimaszombatba, ahol 19.00 órai kezdettel 5 Doors (5 ajtó) című zenés-táncos produkció tekinthető majd meg  a VMK-ban. Belépőjegyek 18 euróért kaphatók.

Ugye mondtam, hogy gazdag program vár ránk? További részletek a heti programajánlókban, illetve a színessel jelölt szavakra kattintva.

Ja, még kb. 2 hét a FOTÓPÁLYÁZAT, továbbra is várom a fotókat! Itt pedig e hétre egy kis szórakozás...

Találkozunk a rendezvényeken!

2014. szeptember 27., szombat

Fel a fejjel! - ismét JÁTÉK

Arra gondoltam, hogy ha már úgyis mindenki fényképezőgéppel szaladgál Losoncon, mert készíti a jobbnál jobb fotókat az október 15-ig meghosszabbított FOTÓPÁLYÁZATUNKRA, akkor igazán itt a remek alkalom, hogy felelevenítsük a FEL A FEJJEL! című játékunkat.
Annál is inkább, mert:
1. Ugyan szüleink arra tanítottak, hogy nézzünk a lábunk elé, de jelen esetben fölfelé nézegetni sokkal kifizetődőbb, ott rejlenek a csodák...
2. Október 4-én ismét sétálunk egyet, igaz egy teljesen más környéken, de a fölfelé nézegetést bárhol lehet gyakorolni! Különben is, majd a séta végén, amikor betérünk az MKK-ba megpihenni, kisorsoljuk a nyertest, és ha jelen van, mindjárt meg is kapja a nyereményét!
3. Nem árt kérem emelt fővel járni a városban, egyrészt jót tesz a gerincnek, másrészt meg nagyon érdemes minden részletet alaposan megfigyelni, hiszen októberben folytatjuk a LOSONC, SZERETLEK! elnevezésű szórakoztató vetélkedőnket, amelynek egyik versenyszáma épp ebből a játékunkból indul ki! És ott élőben nagyon izgalmas nyereményért folyik a vetélkedés, a nyertes csapat ajándékkosarat kap!

A játék lényege:
Az itt látható képen egy épület részlete látható. Tetőmagasságban, vagyis odafönt érdemes keresni - innen a játék címe. Könnyítésként megsúgom, hogy a város történelmi központjában érdemes felfelé tekingetni...


A feladat: le kell fotózni (akár mobiltelefonnal is lehet) azt az épületet, amelyen az alábbi részlet található, a lényeg, felismerhető legyen melyik épületről van szó. Aki valamiért nem tud fotózni, de tudja a megoldást, az se kerül hátrányba - a szöveges megoldást és/vagy a fényképet is kizárólag e-mailben, a losoncianziksz kukac gmail pont com címre kérjük elküldeni 2014. október 3. (péntek) éjfélig. Ahogy feljebb írtam: a másnapi sétánk végén kisorsoljuk a nyertest.

A nyeremény: Puntigán József Losonc – Emlékhelyek és személyiségek című kiadványa


és blogpartnerünk, a losonci Phoenix Könyvesbolt és Antikvárium ajándéka:


Tehát az 1 nyertes összesen 2 db kiadványt kap. Az elsőben többek között Kármán Józsefről, Ráday Pálról, Szabó Gyuláról, Winkler Oszkárról tudhatunk meg ezt-azt, a másodikban pedig Pindroch Csabával, a most Salgótarjánba szerződött Gyuriska János színművésszel, a gitárművész Snétberger Ferenccel és számos további érdekes egyéniséggel olvashatunk beszélgetéseket és egyéb írásokat.

Kívánok mindenkinek jó nézelődést, a felismerés örömének megtapasztalását, jó internetet és a nyeremény sorsolásánál jó szerencsét!
Én meg addig izgatottan várom a megfejtéseket...

2014. szeptember 26., péntek

Klubszerda Vayszadával

Amint azt Puntigán József, legutóbbi Klubszerdás összejövetelünk előadója, hétfőn délelőtt beharangozta a Pátria Rádióban, a nem oly rég "újrafelfedezett" Vayszada Károly életével és műveivel ismerkedtünk meg szerdán az MKK-ban.

A füleki Bebek-toronyban november 15-ig látható kiállítás a művész Füleken és Losoncon készült fotográfiáit állítja ki, sőt plusz tartalmat is közöl, hiszen kortárs fényképészek újrafotózták a képek helyszíneit, így egészen szembetűnő mennyit változott közben mindkét város.

Mindazok, akik szerdán tiszteletüket tették a Magyar Kulturális Központban - és meg kell hogy mondjam, kellemesen meglepett az érdeklődők népes száma - a művész életrajzi adataival és festményeivel is megismerkedhettek. Mivel az életrajzi kutatások továbbra is zajlanak, csupán nagy vonalakban és néhány adatot még mindig megkérdőjelezve tárult fel előttünk Vayszada Károly élete.

Érkeznek a résztvevők, osztjuk az anzikszos cédulákat és a Csemadok meghívóit

Festményeiből a Nógrádi Múzeum és Galéria is őriz párat, ezeket majd remélhetőleg a jövőre tervezett losonci kiállításon csatolják a fényképei mellé, hiszen - mint kiderült - akad olyan festménye, amelyről fénykép is előkerült, nagyon érdekes párhuzamba állítani ezeket. Arról nem beszélve, hogy az azóta lebontott losonci épületek és ma már nem létező utcakép nem csak az idősebb generáció szívének kedves.

Karcsi sose fázik és mindig hozza a vetítőt, ha kell :-)

És igen, a fiatalabb generáció hiányzott a mostani Klubszerdáról, mint kiderült a "Kármánsuliban" épp szülői értekezletek zajlottak (így tőlünk állandó résztvevőink igazoltan hiányoztak...), de úgy gondolom az 50-es, 60-as évek losonci "streetfotói" így sem okoztak csalódást.

Végre a fotósról is készült fotó! Puntigán József elmélyülten magyaráz

Annál is inkább, mivel az előadás végén a közönség is szót kért (és igen, ennek rendkívül örülünk, sőt!!!), és bizony emlékezett. Örültünk minden beazonosításnak, legyen szó épületről, utcáról, sőt autóról is, ráadásul azt is megtudtuk miért ülnek az emberek az állomás előtt a korláton...

A többiek pedig elmélyülten hallgatták...

Akit a téma és a képek ennél bővebben érdekelnek, az elolvashatja Puntigán József cikkét ITT, illetve ellátogathat Fülekre és megtekintheti a kiállítást, vagy kivárhatja a losoncit, amiről majd szintén időben hírt adunk.


Legközelebb október 4-én, szombaton délután sétálgatunk a városban, ezúttal az állomás előtt találkozunk 14.00 órakor, hogy bejárjuk a picit szélesebb környéket, természetesen ismét helytörténészünk, Puntigán József vezetésével. A séta és az ismertetés is teljesen ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

(fotók: Puntigán József és Galcsík Karcsi - akinek külön köszönet a vetítő rendelkezésére bocsátásáért, szöveg: Éva)

Még több fotó a blog fb-oldalán ITT!

2014. szeptember 24., szerda

Könyvajánló 50

Kereken ötvenedik könyvét ajánlja ma a losonci Phoenix Könyvesbolt és Antikvárium, mégpedig egy nagyon érdekes olvasmányt.
Gondolom Müller Pétert senkinek sem kell külön bemutatni...
 
Müller Péter
Férfiélet, női sors

Kossuth Kiadó, 2013
312 oldal
   
Összeomlóban van a sok ezer éves férfiuralom. És születőben a nők lelkében elfojtott igazi és örök Én-élmény.
Az emberiség történetének legnagyobb fordulatát éljük. A férfilélek katarzisát és a női lélek önmagára ébredését. Sorsunkban és párkapcsolatainkban olyan drámák zajlanak, amelyeket nemigen tapasztaltunk a múltban.
Férfinak és nőnek ezért nehéz élni manapság.
A férfinak vissza kell találnia elárult, magas szellemi valójához és alázatához. Ehhez az önös énjének össze kell törnie, darabokra. A nőnek pedig meg kell találnia önmagát és a méltóságát, amit még keresni sem engedélyeztek neki, soha.
Nem tudom, milyen világ jön.
De ha lesz új világ, az a nők tiszteletén fog alapulni.
Ebben bizonyos vagyok.

A kötet a Phoenix Könyvesboltban megvásárolható, ára: 12,90 euró.

2014. szeptember 21., vasárnap

Programajánló szeptember 22-28.

Szeptemberből maradt még 9 napunk, rohamléptekkel közeledik az október, az meg már nagyon ősz, bármennyire is szeretnénk még visszahozni a nyarat…

Amint azt múlt heti programajánlónkban említettem, Losonc is csatlakozott az „Európai mobilitás hetéhez”. Ennek utolsó napja szeptember 22. (hétfő), amikor a losonci tömegközlekedés járatai ingyen vehetők igénybe. A város különben megtelik kerékpárosokkal, délelőtt 11-kor indul a Köztársaság térről rendőrökkel biztosítva az általános- és középiskolások kerékpáros csapata végig a városon (az iskola, melyből a legtöbb kerékpáros jelentkezik be, majdani egy napos iskolai kirándulásához ingyen kapja az autóbuszt!). A téren egyébként ideiglenes közlekedési pálya, cyklotrial bemutató is várható, ráadásul 9.00 – 14.00 óra között az egyik kerékpáros szaküzlet is bemutatja kínálatát, a kerékpárok a helyszínen ki is próbálhatók.

Szerdán ismét Klubszerda! Pénteken nyílt meg a füleki vár Bebek-tornyában az eddig csaknem ismeretlen Vayszada Károly fotográfiáit bemutató kiállítás, amely az 50-es évekbe repíti vissza a nézelődőket. A képek füleki és losonci helyszíneit mai fényképészek újrafotózták, nagyon izgalmas összevetni az egykori és mai fotókat. No, erről a Vayszada Károlyról és képeiről tart vetítettképes előadást Puntigán József mindazoknak, aki szeptember 24-én 17.00 órára ellátogatnak Losoncon a Magyar Kulturális Központba. A Fotópályázatunk potenciális résztvevői is inspirálódhatnak, sőt! Van még bő 3 hetük, hogy alkossanak és beküldjék a fotóikat. Érdemes!
És ismételten szeretném felhívni a Pátria Rádió hallgatóinak figyelmét (is) a hétfői Tízórai műsorára: 11 óra 10 perckor Puntigán barátunk beszél majd élő egyenes adásban Vayszadáról, a Klubszerdáról meg tán egyebekről is…

Különben szintén 24-én, szerdán városunkban is gyűjtést tartanak a Vakok és Gyengénlátók Szövetségének javára, a város utcáiban Biela pastelka (Fehér ceruza) felirattal ellátott pólókba öltözött önkéntesek gyűjtik majd a pénzt, de adakozni lehet mobiltelefonon keresztül is, bármely szolgáltatónál is legyünk, a 820-as számra küldött SMS 2 euróval gyarapítja a szövetség kasszáját.

Szeptember 25-én (csütörtökön) városunkba látogat egy érdekes figura: Pavel "Hirax" Baričák, hogy szabad fordításban „A boldogság ábécéskönyve“ (Šlabikár šťastia) című könyvéből olvasgasson nekünk szlovákul. Az úriember különben nagy világjáró, verseket is ír, és elhozza a barátait is, hogy gitározzanak nekünk. Kezdés 17 óra 5 perckor, helyszín meg valószínűleg a B. S. Timrava Színház, bár egyes források a Városháza nagytermét emlegetik. Belépőjegy 3 euró.

Csütörtökön különben érdemes ellátogatni a Szabó Gyula Emlékházba is, egyrészt azért, mert csütörtökönként tartanak nyitva 14.00 – 17.00 óra között, másrészt pedig azért, mert a nagyteremben ismét Szabó Gyula nagyméretű festményei láthatók. Amúgy itt lehet csatlakozni a rajongói oldalhoz is, és akkor az ember mindenről első kézből értesül…

Pénteken, szeptember 26-án aztán a zenéé a főszerep, hiszen Losoncon a ligetben található Fehér Hattyú vendéglőben ROCK-EST-et tartanak, fellépők: Electric Lady (Led Zeppelin Tribute), a Tyger és a Grabstein (Rammstein Tribute). A tigrisekről már mi is szót ejtettünk itt a blogon, a másik két zenekarról semmit sem tudok, hagyjuk magunkat meglepni! Kezdés 18.00 órakor.

És ha már a Szabó családnál tartunk (ugye a Tyger is az), a szeptember 27-ére beharangozott II. APAFest most elmarad, illetve új időpontra tevődik át – azzal még sajnos nem szolgálhatok.

Ja igen, és aki pénteken nem rockzenére vágyik, az ugorjon el Fülekre, ahol a Pertu parti nyilvános TV felvétele zajlik majd a várudvaron 18.00 órától. A fellépők a mulatós zene közismert sztárjai. Jegyek elővételben 8 euróért és 10 euróért a helyszínen kaphatók.

És már most szeretném beharangozni a szeptember 30-án nyíló kiállítást! Amint azt már mindannyian tudjuk, idén 65 éves a Csemadok, ennek örömére számos programmal járnak majd a kedvünkben egész októberben. A programsorozat nyitó rendezvénye az elmúlt 65 évet bemutató kiállítás, mely a Kármán József Alapiskolában kap helyet, a megnyitó 17.00 órakor várható.

Jaj, és még egy nagyon fontos dolgot szeretnék mondani: a losonci B.S. Timrava Színház épülete előtt található üvegezett hirdetőtáblák egyikében a Kármán József Színház is helyet kapott. Jelenleg a Reykjavíki lány című darab fotói és a komáromi fesztivál oklevelei pompáznak benne. Viszont engedélyt kaptunk arra, hogy a további magyar érdekeltségű plakátokat is odabiggyesszük, így kihasználva a helyzetet máris kitettem oda szerdai Klubszerdánk plakátját.  
Arra szeretnék kérni mindenkit, hívjuk fel a figyelmet erre a helyre, hogy azok is időben értesüljenek majd a programokról, akik nem járnak az internetre, így a blogot sem olvassák, viszont szívesen eljárnak a különböző rendezvényekre. Köszönöm!

(a színessel jelölt szavak hivatkozásokat rejtenek, rájuk kattintva bővebb információk olvashatók)

2014. szeptember 20., szombat

Ez már történelem! (13)

Ma megmutatom a losonci Csárdáskirálynő próbáin készült fotókat, melyeket Anné Marika bocsátott rendelkezésemre. Nem véletlenül vannak ezek a fotók a családi fotóalbumában, hiszen édesanyja, Anné Károlyné – a műsorfüzeten „a főrendező munkatársaként” szerepel. Így közvetlen részese volt minden megoldásra váró problémának a darabbal kapcsolatban.
A képeket a rajtuk lévő feliratokkal együtt közlöm, hiszen ez is segít közelebb hozni az akkori hangulatot.

Walter Ella

A zenekarról még kevés szó esett. A zongoránál Walter Ella, ő korrepetálta be a dalokat a színészekkel. Így valószínűleg jelentős mértékben neki (is) köszönhető a darab sikere.

A zenekar egy része

A zenekar további tagjai voltak: Dávid István, Fábry Pál, Guzsváry Sándor, Hoki Ernő, Maci Tibor, Mega Kornél, Paulovics L., Sáray Imre, Vnuk Sándor

Benko Lenke Stázi grófnőt az orfeumi lányok közül pedig Lujzát, Hrugyan Ferenc pedig a Tábornokot és Lazarovicsot alakította a színpadon. Róluk is készült két darab fotó a próbákon, igaz, csak a nézőtéren ülve:

Benko Lenke, Hrugyan Ferenc
Az elsőn az ablak előtt konstatálják, hogy „Minden jól megy”.

Benko Lenke, Hrugyan Ferenc

A másodikon meg már „A partnerek is aggódnak”. Ki tudja miért. Lehet, hogy az új beugró miatt?

Csaszlovszky Jánosné, ?

Mert van olyan fotó is, amelyre az van írva, hogy „Próba az új partnerrel”. A hölgy Csaszlovszky Jánosné, az új partnerről meg nem tudni kicsoda.

Csaszlovszky János, ?

És az aggodalom a következő képről is visszaköszön, ahol Csaszlovszky János izgul a neje próbálkozásának sikeréért: „Aggodalom úgy is mint férj”.

Szluka Béla

Szluka Béla nevét már biztos mindenki megjegyezte, aki olvasta az eddigi részeket itt a blogon, hiszen Miska pincérként rengeteg fényképen szerepel. Ki tudja hol volt a darab súgója – Magyar Edit – ezen a próbán, amikor Szluka Béla segítette ki a kollégákat: „Apuskám súgok!”


Volt, akit a próbai történések egészen hidegen hagytak, szorgalmasan horgolta terítőjét, sajnos róla sem tudni kicsoda.


És még egy személyt mutatok, ő volt a kultúrreferens, ennek megfelelően szívta szipkás cigarettáját az asztal mögött…
Végezetül pedig mutatom még egyszer a teljes szereposztást is, hátha valakinek épp az alapján sikerül még beazonosítani a fotókon eddig ismeretlen szereplőket.


Ezzel befejeztük a Csárdáskirálynő taglalását, legközelebb haladunk tovább az időben, ismét érdekes dolgok következnek a Csemadok krónikának és a fotóarchívumnak köszönhetően.
Ha a családi fotóalbumokban véletlenül az egykori losonci színjátszással kapcsolatos további fényképek vagy dokumentumok is előkerülnének, nagyon örülnék, ha azokat kölcsön kaphatnám. Beszkennelés után sértetlenül visszaadom! De szerény véleményem szerint, kár lenne ezeket a kincseket nem megosztani…

frissítés (9.21.) kimaradt egy fontos információ: "a fotókat Anné Károly készítette, aki Lili feleségének mindig türelmes és megértő társa volt" (írja fb-n a lányuk, Marika)

2014. szeptember 18., csütörtök

Ismét KLUBSZERDA!

Amint azt már többször leírtam, szeptember 10-én megünnepeltük a losonci anziksz blog 1 éves születésnapját, két hétre rá pedig, szeptember 24-én délután 17.00 órai kezdettel megtartjuk következő KLUBSZERDÁNKAT, amely több lesz, mint érdekes!

Elöljáróban annyit szeretnék elmondani a Klubszerdákhoz, hogy azok feltételezhetően november táján áttevődnek csütörtökre (többen kérték a csütörtököt, mert szerdán egyéb elfoglaltságuk van), addig azonban maradnak a szerdai találkozóink. Beharangoznám már most a következő anzikszos sétánkat is, mely ha minden igaz, október 4-én (szombaton) várható, délután 14.00 órakor találkozunk a losonci vasútállomás előtt, majd a Vasút utcában és a környéken tennénk egy nagy sétát, majd a Magyar Kulturális Központba térnénk be, megpihenni egy picit.

És tervbe van véve már az azt követő Klubszerdánk is, ismét vetélkednénk egy jót: a Losonc, szeretlek! című szórakoztató műveltségi vetélkedőnk következő fordulóját október 15-én tartjuk meg, ha a résztvevők is úgy akarják. A legutóbb nyertes csapat lesz a kihívója a... - no ez még addig kiderül!

Kanyarodjunk vissza a jövő hét szerdájához: Vayszada Károly nevét valószínűen kevesen hallották eddig. Pár hónapja fedezték fel az addig festőművésznek elkönyvelt úriember fényképeit, és a szakma egyből elismerőleg nyilatkozott róla. Füleken most pénteken nyílik a fotóiból kiállítás, Losoncon a távolabbi jövőben tervezik, de addig is Puntigán József jóvoltából vetítettképes előadás formájában tekinthetjük meg az MKK-ban a műveit. A délután 5-kor kezdődő Klubszerdánkon betekintést nyerünk Vayszada életén túl a művész Losoncon készült fényképeibe is.

Találkozunk tehát szeptember 24-én délután 5 órakor a Magyar Kulturális Központban! 
(Minap hallottam olyat, hogy "én oda nem mehetek, mert senkit sem ismerek". Innen üzenem, hogy ennek a mondatnak a második fele csak az első 1-2 percre érvényes, és egyáltalán nem akadály, tessék jönni bátran, én mondom: érdemes!)

Jaj, és mielőtt elfelejteném: a Pátria Rádióban többek között a soron következő Klubszerdánkról is beszél majd élő egyenes adásban Puntigán József - hétfőn (szept. 22.) tessék 11 óra 10 perc körül nagyon figyelni!

2014. szeptember 17., szerda

Könyvajánló 49

A losonci Phoenix Könyvesbolt és Antikvárium mai könyvajánlója mindazoknak szól, akiknek a rokonságában betegek, sérültek, idős emberek találhatók, akik már most - vagy akár a későbbiekben - segítségre szorulnak.

Horváth Mária
Bevezetés a házi ápolás világába

Lilium Aurum, 2010
91 oldal

"A modern orvostudomány régóta hangsúlyozza, hogy a betegek és sérültek felépüléséhez, gyógyulásához a legmegfelelőbb környezet az otthon megszokott biztos háttere, kényelmet nyújtó hangulata. Örvendetes, hogy a kezünkben tarthatunk egy átfogó, világos és egyértelmű útmutatót, amelyben szabatosan le vannak írva az otthoni ápolás aranyszabályai, alapelvei. Ha van bátorságunk, elszántságunk, akaratunk és önbizalmunk, szinte egyik pillanatról a másikra igazi szakápolóvá válhat az ember e könyv olvasása közben, megteremtve maga körül a megfelelő feltételeket az éppen rászoruló embertársa számára."
Horváth Zoltán, a Dunaszerdahelyi Kórház és Rendelőintézet Rt. igazgatója

A könyv a Phoenix Könyvesboltban megvásárolható, ára: 6 euró.

2014. szeptember 16., kedd

Videfalva (Vidiná)

Ha már legutóbb a Zólyomi úton jártunk, haladjunk még tovább (gyalogosan vagy helyközi járattal) egy kicsit tovább a Losonc melletti, azzal csaknem egybeépült, Videfalva (Vidiná) felé. Az utca mindkét oldalán javarészt ipari létesítmények, raktárak találhatóak. Az út bal oldalán állt a csempegyár, amelyből már csak a fedett uszodája maradt meg és működik.


Az egykor Losonchoz tartozó Videfalva jelenleg közigazgatásilag önálló, s nekünk elsősorban a Kubinyi családot juttatja az eszünkbe.


Az egykori otthonuk, az 1706-ban épült kastély parkból nyíló bejárati ajtaja mellett olvasható a Magyarhoni Földtani Társulat emléktáblája, amelyet a fennállása (1848. január 3-án itt alakult meg) 145. évében, 1994-ben helyezett el. Felirata: „V TEJTO BUDOVE BOLA ZALOŽENÁ / UHORSKÁ GEOLOGICKÁ SPOLOČNOSŤ / 3. JANUÁR 1848 / ODHALILA SPOLOČNOSŤ V 145. ROKU / SVOJEJ EXISTENCIE // EBBEN AZ ÉPÜLETEBEN ALAKULT MEG A / MAGYARHONI FÖLDTANI TÁRSULAT / 1848 JANUÁR 3-ÁN / ELHELYEZTE A TÁRSULAT / FENNÁLLÁSÁNAK 145. ÉVÉBEN”.


A kastély első tulajdonosa Wattay Pál volt, akiktől Kubinyi András vásárolta meg családjuk részére. Későbbi tulajdonosa az Asbóth család lett, akik 1890-től éltek a községben. A kiváló tudós, politikus, utazó Asbóth János végakaratában a teljes vagyonát missziós célokra ajánlotta fel, 1911. június 28-án hunyt el.


Akaratát felesége, Hedvig, 1927. május 5-én teljesítette, amikor a teljes birtokot, az akkor már működő Isteni Ige Társulatnak (Spoločnosť božieho slova) ajándékozta azzal a feltétellel, hogy abban élete végéig lakhat. Emlékét egy szlovák nyelvű tábla őrzi. Szövege: „KAŠTIEL DAROVALA / V ROKU 1927 GRÓFKA / HEDWIGA ASBÓTHOVÁ / SPOLOČNOSTI BOŽIEHO SLOVA”. A kastély és kertje szépen gondozott és látogatható.


Asbóth János és felesége a kastéllyal szembeni domboldalon építette fel a Jézus szíve templomot. Alapkövét 1900 júniusában tették le a Czebrián család tagjainak jelenlétében, de csak 1907 és 1911 között készült el egy bécsi építész – Jordán – tervei alapján, Cserey Ferenc losonci építész irányítása alatt.
 

Az oltár felett ma egy szlovák nyelvű felirat olvasható, melynek fordítása: „Dokiaľ vládne srdce / moje / dotiaľ pomoc / poskytuje” (Amíg a szívem uralkodik, addig segítséget is nyújt”). Sem a misszionárius lelkészek, sem a templom gondnoka nem akarta elmondani, hogy a felirat eredeti vagy sem. Sejtésemet, hogy nem az, a feliratról készült felvétel igazolta, amelyen jól kivehető több, a fekete alapfesték alatt domborodó egykori betű – ami arra utal, hogy átírták. Eredetileg az magyar nyelvű volt.


A templom külső, hátsó részéből, az Asbóth család homokkőből készült címere alatt nyílik a lejárat a templom alagsorában kialakított terjedelmes kriptába, amelyben az Asbóth házaspár nyugszik. A bejárat mögött egy kis kápolna van kialakítva oltárral, innen nyílik a kripta, melynek oldalfalában 6 sírhelyet alakítottak ki.


Csak kettőbe temetkeztek: Asbóth János és felesége Hedwiga. A sírhelyek felett latin nyelvű szöveg és idézet olvasható. A sírhelyek felett (fehér márványtábla): „Dixtique Dominus at eum: / Sanctificavi domum hanc quam aedificasti, / ut ponerem nomem meum ibi in semptiternum, / et erunt oculi mei et cor ibi cunctis diebus / III. Reg. IX, 3.”


Asbóth Jánosné sírtáblája: „+ / ASBÓTH JÁNOSNÉ / SPILMANN HEDWIGA / született Meyresban 1858 augustus hó 13án / meghalt Videfalván 1940 januárius hó 13án / Csak testem pora pihen itt / ám lelkem Jézus Szivén.”
Asbóth János sírtáblája: „+ / ASBÓTH JÁNOS / született Szatumikban 1845 junius hó 7 én / Meghalt Videfalván 1911 junius hó 28 án / Isten adta, / Isten vette, / „Legyen áldott az Ő Neve!”


A templomban található feliratok:
Az oltár fölött: „POKIAĽ VLÁDNE SRDCE / MOJE / DOTIAĽ POMOC / POSKYTUJE”. Az oltár előtti boltíven: „Introibo ad altere DEL, ad DEUM qui laetificat juventutem meam”
A kripta jól állapotban van, az ott lévő számtalan nem egészen odavaló tárgy arra utal, hogy raktárnak is használják.

(Szöveg: Puntigán József. A képekre kattintva azok nagyobb méretben nyílnak.)

2014. szeptember 15., hétfő

Fotópályázat - MEGHOSSZABBÍTVA!

Immáron 6 hétig vártam itt nagy izgalommal a fotópályázat fotóit és egyre nagyobb csalódás lett rajtam úrrá. Tudom, hogy nem mindenki szaladgál a városban fényképezőgéppel a nyakában, de ahogy Puntigán József barátunk írja a cikkében: Tény és való, hogy jó és érdekes felvételt nem egyszerű készíteni, de azért az nem igényel különleges boszorkányságot sem.

Mivel érkezett olyan kérés, hogy hosszabbítsuk meg a fotók beküldési határidejét, közös megegyezéssel arra jutottunk, hogy mi semmi jónak elrontói nem vagyunk - ám legyen! Jönnek a szép őszi színek, a természet egyik legszebb ruhájába öltözik, adunk még egy esélyt a fényképezni vágyóknak.
Az augusztusban meghirdetett FOTÓPÁLYÁZAT képeinek beküldési határideje tehát 2014. OKTÓBER 15-ig meghosszabbodik! 

Tudnivalók: A fotópályázatba bekapcsolódó amatőr fotósoktól olyan fényképeket várunk, melyek Losoncon és annak közvetlen környékén készültek (a városban, ill. a városközeli természetben, nem pedig más településen).
A fotók témája lehet bármi, ami összhangban áll a fotópályázat elnevezésével: Losonc – én így szeretlek!

Pályázhat minden Losoncon és a környéken élő, vagy Losoncra látogató személy, egy fő maximálisan 5 (öt) darab fényképet küldhet be OKTÓBER 15-ig a losoncianziksz kukac gmail pont com e-mail címre.
A beküldött fényképekből a 3 főből álló szakmai zsűri kiválaszt 24-et, melyekre a nyilvánosság az internet segítségével szavazhat majd. A kiválasztott 24 fényképet a losonci anziksz blogon, illetve a blog facebook közösségi oldalán lehet majd megtekinteni, és szavazni rájuk.
A legtöbb szavazatot begyűjtő fénykép szerzője tárgyi jutalomban részesül a FOTO ANTAL jóvoltából. Megkapja a nyertes fotó kinagyított változatát, valamint egy fotóalbumot.

Amennyiben azt a fotók színvonala megengedi, a szakmai zsűri által kiválogatott 24 fényképből a Nógrádi Könyvtár galériájában kiállítást szervezünk, melynek megnyitójára az összes pályázót szeretettel várjuk.

Ha lesz kiállítás, és sikerül ehhez partnert szerezni, akkor a szakmai zsűri által kiválogatott 24 fényképből a 2015-ös évre szóló losonci naptárat is nyomtatunk, melyből a naptárban szereplő fényképek szerzői automatikusan kapnak majd egy-egy példányt, ill. a naptárak a nyilvánosság számára megvásárolhatók lesznek.

A képeket JPG formátumban kérjük beküldeni, egy kép fájlmérete 5-6 MB legyen. Utólagos képszerkesztési munkálatok csak minimálisan megengedettek.
Minden képhez kérjük feltüntetni a szerző teljes nevét, illetve a kép címét. A pályázók kizárólag a saját maguk által készített fotókkal pályázhatnak, a szerzői joggal kapcsolatos teljes jogi felelősség a pályázót terheli.
A képek beküldésével a beküldő (szerző) hozzájárulását adja a fentiekben ismertetettekhez (szavazás, kiállítás, naptár).

Szakmai zsűri:
Antal Milan
Kovács Péter Garp
Puntigán József

Ha már így alakult, még egy dologra szeretnélek megkérni kedves olvasó: szólj ismerőseidnek, barátaidnak, a szomszédnak - biztos akad közöttük olyan ember, aki még nem tud a blogról, így a fotópályázatról sem. 
Én azt vallom, hogy kár nem kihasználni a lehetőségeket, ha már szembe jönnek velünk... 
1 éves szülinapjára a blog - és így én is vele együtt - sok apró figyelmességben részesült(em). Szeretném ezt viszonozni, ez itt ennek egyik lehetősége. Közösen teremthetünk valamit, hiszen a képekből megálmodott kiállítás és majd a naptár is (amennyiben összejön), a mi közös igyekezetünk eredményei lehetnek.
Nos, segítesz ebben?
Köszönöm!

Éva

2014. szeptember 14., vasárnap

Programajánló szeptember 15-21.

Így nézne ki a blog, ha torta lenne... :-)
Örömmel tölt el, hogy a blogszülinapi albumunk ilyen sok embernek tetszik, remélem, akik eddig „csak” lájkolták az eseményeinket legközelebb élőben is kipróbálják, milyen érzés részt venni a találkozóinkon. (- Jóóóó!!!)

Ebben az esős szeptemberben kicsit talán furcsán hat a következő felhívás, melyet a város intéz lakosai felé: 2014. szept. 16 és 22. között hagyják otthon a gépkocsikat, és váltsanak át kerékpárra. Az „Európai mobilitás hete 2014” rendezvényhez csatlakozva egész héten érdekes események zajlanak majd a városban, a kicsiknek közlekedési pályát rendeznek be a Köztársaság téren, de pénteken lesz PARK(ing) DAY is, sőt szept. 22-én (hétfőn) a losonci tömegközlekedés járatai ingyenesen vehetők majd igénybe. Addig meg reméljük a nap is kisüt…

Különben a héten önkéntesek takarítani fogják a város egyes területeit, kedden a református temetőt, szerdán a régi zsidótemetőt, csütörtökön a parkot, szombaton pedig a Priestor – modern művészet platformja elnevezésű helyet, gondolom, aki segítene szeretne, azt nem kergetik el. Feltételezem, hogy a Városi Hivatalban bővebb felvilágosítást is adnak a dologról…

Szeptember 16-án (kedden) egy másik országos rendezvénybe is bekapcsolódnak Losoncon, a Nógrádi Könyvtár szervezésében 10.00 órai kezdettel a losonci gyermekeknek olvasnak fel a B.S. Timrava Színházban, 14.00 órától pedig a gyermekklinikán fekvő kis pácienseknek – szlovákul.

Szerdán, vagyis szept. 17-én délután 15.00 órára várja a város a sétára áhítozókat, ugyanis a felújított Komensky utcát szeretnék bemutatni a nagyközönségnek. Találkozó az utca zsinagóga felőli végében, a szlovák nyelvű idegenvezetést Andrea Moravčíková tartja. Megjegyzem, elolvasgatva a járdába behelyezett táblák szövegeit, meg kell állapítanom, hogy a blog helytörténeti cikkeinek rendszeres olvasói szerencsés helyzetben vannak, hiszen már sok mindenről szó volt az utcával kapcsolatban.

Szeptember 19-én pénteken kettős kiállítás megnyitó a füleki Vármúzeumban. A nem oly rég „újrafelfedezett” Vayszada Károly festő füleki és losonci fényképeiből, ill. ólomkatonákból nyílik kiállítás délután 16.00 órai kezdettel a Bebek-toronyban. Aki valamilyen oknál fogva nem ér oda a megnyitóra, a tárlatot november 15-ig tekintheti majd meg.

A sportrajongók örömére Losoncon szeptember 20-án átadják a felújított ARÉNÁT, a kiállítási terület (Výstavisko) évekre elhanyagolt sportcsarnokát, és egyből nagyszabású rendezvénnyel indítanak: a kassai Good Angels és a moszkvai Spartak kosárlabdás lányai mérik össze erejüket egy barátságos nemzetközi mérkőzésen. Jegyek már elővételben is kaphatók a Spool, a.s. pénztárában és a Városi Információs Központban („MIC”), kapunyitás 16.40-kor, kezdés 18.00 órakor. Állítólag nagy az érdeklődés, nem árt időben bebiztosítani a jegyet.

Aki szombaton más kikapcsolódásra vágyik és szereti az egyre népszerűbb dumaszínházas produkciókat, az szeptember 20-án látogasson el Fülekre, ahol este 20.00 órakor Bödőcs Tibor „Böllér Balett” című önálló estje várja a nagyközönséget. Vendég: Tóth Edu. Jegyek elővételben 7 euróért kaphatók, az előadás napján 9 euróért a VMK-ban..

Előzetesen pedig egy zenei rendezvényre szeretném felhívni már most a figyelmet: szeptember 27-én 16.00 órától ismét APAFest a Nógrádi Múzeum és Galéria udvarán, ill. rossz idő esetén odabent. Fellépők: Peter Janků, Tyger, Marek Szabó, The Dark Angels (acoustic trio) és Tai Chi bemutató is lesz.*

Októberben pedig majd rengeteg rendezvény vár ránk, 65-ik évfordulóját ünnepli a losonci Csemadok is, ennek örömére rengeteg izgalmas eseménnyel készülnek.

Mára részemről ennyi, reméljük, hogy egyszer a nap is kisüt, az eső is eláll! Mindenkinek kellemes hetet kívánok!
(a színessel jelölt szavak hivatkozásokat rejtenek, rájuk kattintva bővebb információk olvashatók)

* frissítés (9.17.): sajnos a fesztivál későbbi időpontra tolódik, amint kiderül az új dátum tudatom!

2014. szeptember 13., szombat

Ez már történelem! (12)

Legutóbb az 1956-ban bemutatott Csárdáskirálynő szereplőivel ismerkedtünk, ma mutatom a további képeket. Még mindig rengeteg fotó van az előadásról, ráadásul Anné Marikának köszönhetően a próbákról is mutathatok majd fotókat, egyre izgalmasabb a dolog!
Vágjunk is bele a közepébe. Ott tartottunk a szereposztásban, hogy Miska pincér Szluka Béla. Rengeteg fotón szerepel, íme néhány:

Szluka Béla, Szvetlík Lászlóné
Leszák József, Szluka Béla, Szvetlík Lászlóné
szintén a fentiek: így görbüljek meg?
Most lehet, hogy tévedek, de az alábbi képen is a fenti gesztus tér vissza, amitől Miska pincér egészen elképed. Azonban a képen feltűnik a szereposztás szerinti újabb szereplő is, a Tábornok - Hrugyan Ferenc személyében (jobbra fehérben).

Csaszlovszky, Csaszlovszkyné, Béres László, Szluka Béla, Hrugyan Ferenc, Szvetlik Lászlóné
És egy másik fotó Hrugyan Ferencről, aki itt szintén tábornoki egyenruhában feszít. A szereposztás szerint Lazarovics szerepét is ő játszotta, arról sajnos nincs képem, vagy ha van is, nem tudom, hogy ő az...

Szluka Béla, Hrugyan Ferenc, Szvetlík Lászlóné
És a kedvencem, a sok "kukkoló" szereplőt valaki próbálta tollal besatírozni, de nem nagyon sikerült neki...

Hrugyan Ferenc, Szvetlík Lászlóné és hátul a többiek
És innentől kezdve mutatom az anonim képeket, sajnos ezekre a fotókra nem írták fel gondos kezek kik szerepelnek a képeken. Bár ezen az alábbin akár Szluka Béla is lehetne, de mintha hirtelen bajusza nőtt volna...

Szluka Béla?, Szvetlík Lászlóné, Leszák bajuszosan???

A műsorfüzet szerint a harmadik felvonás Karlovy Varyban játszódik. Feltételezem az alábbi fotó abból lehet, és ha elfogadjuk, hogy Miska főpincér közben bajuszt növesztett, akkor ez ismét Szluka Béla. Ha nem így van, kéretik megcáfolni!

Kalapos úriemberről lövésem sincs...
Szintén ugyanoda érkezik majd elképed Szvetlík Lászlóné, az úriemberekről nem tudom kicsodák...

Előtérben a zenekar tagjai is felsejlenek
És akkor még egy fotó ugyanonnan, egyre többen vannak a színpadon.

Jobbra az lehetne akár Leszák is, nem?
Ez egy érdekes jelenet, a jobb oldali fiatalember átszellemülten mesélhet valamit. Csak tippelem: Béres László és Csaszlovszky János?

Csendélet fikuszokkal és pálmával :-)
Az orfeumi lányokról csak a Csárdáskirálynős cikksorozat első részében mutattam egy csoportképet, de készült róluk fotó az előadás során is, mutatom:


A szereposztás szerint az alábbi hölgyekből tevődött össze az orfeumi csapat: Balázs Katalin, Einetter Marika, Sáray Sarolta, Benko Lenke, Bartók Mária és Pásztor Marika. Ha valaki be tudja azonosítani a hölgyeket, kérem jelezze!


Még egy érdekességre szeretném felhívni a figyelmet: a lányok fején látható miniatűr cilinderrel 1990-ben volt szerencsém találkozni, amikor az akkori Kármán József Színkör bemutatta a Szaltó mortále című darabot. Porondmesterként hordtam frakkhoz (vagy zsaketthez? - ki emlékszik). Idén szintén megjelentek az életemben a cilinderek, a Kármán József Színház elmúlt 25 évét bemutató kiállítás létrehozásakor kerültek elő, néhány darabjuk kifogástalan állapotban ott lógott a plakátok között a falon... Akkor nem is sejtettem, hogy ezek majd 60 éves darabok. Vagy ki tudja, lehet, hogy még régebbiek...

Búcsúzóul mutatok még egy képet Anné Marika archívumából, ezen újabb fiatalemberek bukkannak fel, ha valaki felismeri őket, kérem szóljon!

Táncos babák és Leszák - bajusszal? No de a többiek?

Mára ennyi, legközelebb még néhány fotó a próbákról (igazi kulisszatitkok!). Aztán sorrendben majd elérkezünk 1957-hez is. Addig is kellemes nézelődést kívánok!
Ha bárki hasonló kincseket rejteget otthon a családi fotóalbumában és szeretné megosztani, tudja hol talál!

(Szöveg: T. Éva; a színessel jelölt szavak hivatkozásokat jelölnek, a képek kattintással nagyobb méretben nyílnak)